Sadales tīkls bez maksas mainīs vecos skaitītājus uz jauniem

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Saistībā ar to, ka noslēdzies iepirkums mājsaimniecību elektroenerģijas skaitītāju modernizēšanai, AS "Sadales tīkls" šogad plāno bez maksas nomainīt 100 000 veco skaitītāju uz jaunajiem, kā arī procesu turpināt nākamajos gados.

Kā skaidroja "Sadales tīkla" valdes loceklis Ilvars Pētersons, ņemot vērā, ka katru gadu dažādu tehnisku iemeslu dēļ ir jānomaina 100 000 skaitītāju, ekonomiski izdevīgāk ir tos nomainīt ar viedajiem skaitītājiem, kas attālināti nodod datus sadales operatoriem par izlietoto elektroenerģiju, tādējādi ļaujot ne vien operatīvi iegūt informāciju, bet arī samazināt skaitītāju apkalpošanas izmaksas.

"Ja šobrīd katrs skaitītājs "Sadales tīkla" pārstāvim ir jāapmeklē vismaz reizi gadā, tad jaunie skaitītāji ir jāpārbauda vienīgi bojājumu gadījumā," skaidroja Pētersons.

Viņš arī sacīja, ka skaitītāju dati palīdz izdarīt secinājumus par cēloņiem jeb iekārtām, kas mājokļos veido lielāko patēriņu. Savukārt elektroenerģijas tirgotāji varēs veicināt patēriņu laikā ārpus tīkla slodžu maksimumiem, kad arī elektroenerģijas cena ir zemāka.

Tas būs īpaši nozīmīgi jaunajā tirgus situācijā - nākamā gada 1.janvārī tiks pabeigta elektroenerģijas tirgus atvēršana un elektroenerģiju brīvajā tirgū varēs iegādāties arī mājsaimniecības.

Neskaitot infrastruktūras uzturēšanas izmaksu samazinājumu, viedie skaitītāji ļaus "Sadales tīklam" ātrāk reaģēt bojājumu gadījumos, jo skaitītāji spēs automātiski paziņot uzņēmumam par radušos problēmu.

Patlaban Latvijā juridiskajiem klientiem ir uzstādīti aptuveni 15 000 viedo skaitītāju, un attīstības plāns paredz, ka pakāpeniski, vairāku gadu garumā, tādi tiks ieviesti arī mājsaimniecībās. Tas ļaus "Sadales tīklam" ietaupīt līdzekļus ne vien infrastruktūras uzturēšanas darbiem, bet arī sniegs virkni priekšrocību klientiem. Piemēram, skaitītāji rada iespēju tirgotāju piedāvājumus veidot elastīgākus, jo sniedz klientam pārskatu par elektrības patēriņu pa stundām.

Kā skaidro uzņēmumā, līdz ar viedo skaitītāju uzstādīšanu uzlabojas elektroenerģijas patēriņa efektivitāte mājokļos, jo klienti aktīvāk pievērš uzmanību savu elektroierīču patēriņam.

Ieguvējas būs arī tās mājsaimniecības, kas no atjaunojamiem energoresursiem saražoto un savām vajadzībām neiztērēto elektroenerģiju vēlas nodot "Sadales tīklā", jo šādi skaitītāji nodrošina ne tikai saņemtās, bet arī nodotās elektroenerģijas apjoma uzskaiti.

"Sadales tīklam" patlaban ir aptuveni 250 000 mājsaimniecības klientu ar elektroenerģijas patēriņu gadā 2500 kWh un vairāk.


Написать комментарий