Ņemot vērā to, ka ir runa par konkrētu pacientu, mediķi detalizētas ziņas par viņa veselības stāvokli un traumu raksturu nesniedz, taču Bukša pastāstīja, ka astoņus gadus vecais puika nokritis, braucot ar velosipēdu un ar tā stūri traumējis vēderu. Negadījums noticis iepriekš, bet zēns transportēts uz Rīgu trešdien.

Sākotnēji cietušais ārstējies Madonas slimnīcā, bet vēlāk tās mediķi nolēmuši, ka zēns jāved uz Rīgu.

Līdz šim mediķi pacientu transportēšanā pa gaisa ceļiem sadarbojās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), izmantojot viņu Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri, taču tagad tiek izmantots arī robežsardzes helikopters.

Bukša pastāstīja, ka iepriekšējos gados, kad izmantots vien NBS lidaparāts, gādā vidēji pārvesti 15 pacienti, bet šogad, kad pieejams arī robežsardzes helikopters, tad šādas transportēšanas notiek teju katru nedēļu.

Lēmumu par pacientu pārvešanu uz citu slimnīcu pieņem mediķi, parasti tie ir gadījumi, kad runa ir par neatliekamiem stāvokļiem, norādīja Bukša. Par pārvešanu šādos gadījumos pacientiem nav jāmaksā, jo, kā uzsver mediķi, tā nav "ekstra", bet gan bieži vien dzīvības jautājums.

Speciāli izbūvēts helikoptera nosēšanās laukums ir Rīgā, Austrumu slimnīcā, bet, ja slimnieku ved uz kādu citu galvaspilsētas ārstniecības iestādi, tad lidaparātu nosēdina Uzvaras parkā, kur to sagaida mediķu brigāde.

Savukārt pie katras reģionu slimnīcas ir atzīmētas vietas, kur helikopters var nosēsties un, sadarbībā ar NBS, tas tiek uzturēts. Bukša norāda, ka tie nav speciāli izbūvēti laukumi, bet gan vietas, kur nosēšanās ir iespējama, piemēram, Rēzeknē tas ir pie slimnīcas netālu esošais futbola stadions.