Šī gada Jāņu nakts – piektā aukstākā novērojumu vēsturē

foto: Delfi
foto: Delfi

Ar vidējo minimālo gaisa temperatūru +6,8 grādi, šī gada Jāņu nakts bija piektā aukstākā Jāņu nakts Latvijā kopš 1923.gada, kad visā valsts teritorijā sāka darboties vienots meteoroloģisko novērojumu tīkls, vēsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Pēc siltās 2013. gada Jāņu nakts, kurā gaisa temperatūra nenoslīdēja zemāk par +14,5 grādiem, bet dažviet bija pat +20 grādu silts, šī gada līgotājiem lieti noderēja krietni siltāka apģērba kārta. Ar vidējo minimālo gaisa temperatūru tikai +6,8 grādi, šī gada Jāņu nakts bija piektā aukstākā Jāņu nakts Latvijā, secina sinoptiķi.

Nakts laikā viszemāk – līdz +3,5 grādiem – gaisa temperatūra noslīdēja Madonā. Arī Liepājā, kur minimālā gaisa temperatūra šajā naktī bija visaugstākā, tie bija tikai +9,4 grādi. Austrumlatvijā zāles virskārtā vietām bija arī salna līdz -1 grādam.

Šā gada Jāņu nakts dzestrumu ik pa brīdim papildināja arī lietus. Tas gan krietni atpalika no intensīvajiem 1997. gada nokrišņiem, tomēr pārstaigāja visu Latviju, vēsta sinoptiķi.

Visvairāk šogad Jāņu naktī nolija Stendē un Salacgrīvā - 12 stundās (no 23. jūnija plkst.21 līdz 24. Jūnija plkst. 9) nolija ap 50% no visas jūnija trešās dekādes nokrišņu "plāna". Vissausākā šī gada Jāņu nakts bija Latgalē – tur zemi sasniedza tikai pa retai lietus lāsei.


Написать комментарий