EP aicina noteikt Krievijai ieroču embargo

foto: Delfi
foto: Delfi

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien atbalstījis rezolūciju, kurā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis aicinātas aizliegt ieroču pārdošanu Krievijai, kas izvērsusi agresiju pret Ukrainu.

Rezolūcijā norādīts, ka Maskava piegādā ieročus Ukrainas austrumos esošajām krievu algotņu un vietējo separātistu bruņotajām bandām un arī pati tieši iesaistījusies karadarbībā.

EP deputāti brīdinājuši Maskavu, ka turpmāka tās rīcība situācijas destabilizēšanai kaimiņvalstī novedīs pie jaunām, tālejošām sekām tās attiecībās ar ES.

Rezolūcijā arī uzsvērtas ukraiņu tautas pamattiesības brīvi noteikt savas valsts politisko un ekonomisko nākotni, kā arī norādīts uz Ukrainas tiesībām uz pašaizsardzību saskaņā ar ANO statūtu 51.pantu.

Deputāti pauduši atbalstu Ukrainas prezidents Petro Porošenko miera plānam, kā arī viņa izšķirīgajai rīcībai, lai nodrošinātu valsts vienotību, suverenitāti un teritoriālo nedalāmību.

Tikmēr Krievija aicināta atvilkt savu karaspēku no Ukrainas robežas un izmantot savu ietekmi uz teroristiem Ukrainas austrumos, lai piespiestu tos pārtraukt uguni un nolikt ieročus.

Rezolūcijā uzsvērts, ka krievu algotņiem ir jāatgriežas Krievijā pa īpašu drošības koridoru, kura izveidošanu piedāvā Porošenko miera plāns.

EP deputāti atkārtoti nosodījuši arī Krievijas veikto Krimas pussalas okupāciju un aneksiju, uzsverot, ka tā ir smags starptautisko tiesību pārkāpums.


Написать комментарий