Pabriks: Čalovski agrāk vai vēlāk izdos ASV

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Eiroparlamenta deputāts Artis Pabriks ir pārliecināts, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija agrāk vai vēlāk izdos ASV. Iepriekš Pabriks iebilda pret šādu valsts soli.

Eiroparlamenta deputāts Artis Pabriks ir pārliecināts, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija agrāk vai vēlāk izdos ASV, šādu viedokli politiķis izteicis intervijā radio Baltkom.

"Tiesa nesaka, ka Čalovska izdošana nav iespējama. Kad spriedums stāsies spēkā, Latvija varēs viņu izdot un iespējams, izdos. Mums ir jāsaprot, ka tiesa ir pieņēmusi šādu lēmumu, tāpēc, ka Čalovska aizturēšanas procedūra un viņa atrašanās ieslodzījumā neatbilst nekādiem Eiropas principiem. Mums ir jāuzlabo sistēma," sacīja Pabriks.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka valdība pērn 6.augustā lēma izdot Čalovski ASV, tomēr iespējamā kibernoziedznieka advokāti vērsās ECT, lūdzot noteikt pagaidu aizsardzību, proti, aizliegumu izdot Čalovski ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta. ECT šo lūgumu apmierināja, taču Čalovskis turpināja atrasties cietumā, no kura viņš tika atbrīvots vien 10.oktobrī.

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) palāta atzinusi, ka kibernoziegumos apsūdzēto Denisu Čalovski Latvija nedrīkst izdot ASV, kamēr nav stājies spēkā ECT spriedums.

Tiesa vienbalsīgi noraidījusi Čalovska sūdzību par izdošanu uz ASV, norādot, ka nevienā no apsūdzībām, kuras iesniedzējam izvirzīja ASV iestādes, viņam nedraudēja mūža ieslodzījums.

Tāpat ECT vienbalsīgi konstatējusi, ka, ievietojot Čalovski aiz metāla nožogojuma Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas sēdes laikā, tika pārkāpts Konvencijas 3.pants, kas nosaka spīdzināšanas, cietsirdīgas un pazemojošas izturēšanās aizliegumu.
 


Написать комментарий