Citadele var nonākt ASV fonda rokās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pārdodot banku Citadele agrāk, valdība varēja iegūt vairāk, uzskata eksperti
.

Fonds, kas ir potenciālais bankas Citadele pircējs, mērķēts uz kompāniju iegādi, lai pēc tam dārgāk tās pārdotu tālāk. 


Palielinās tālāk


Pašlaik izskanējusi informācija, ka pagājušajā nedēļā pēc valdības sēdes ministri vienojušies dot iespēju ASV fondam Ripplewood Holdings izvērtēt iespēju iegādāties banku. Domājamā cena ir 113 miljoni eiro. Šis ASV investīciju uzņēmums veic dažādus ieguldījumus, pārsvarā pērkot uzņēmumus, kuri vēl netiek kotēti biržās, un nodarbojas ar dažādu darbības sfēru uzņēmumu privatizāciju. Šāda tipa firmas, iegādājoties kādu uzņēmumu, mēdz izmantot gan savu naudu, gan aizņēmumu (parasti tā ir kombinācija), un to mērķis mēdz būt iegādātā uzņēmuma pārdošana pēc vairākiem gadiem, bet jau krietni dārgāk. Bieži vien pēc līdzīga principa darbojas arī riska kapitāla fondi un uzņēmumi. Tādējādi nākotnē Citadele var nonākt vēl cita īpašnieka rokās. Kā stāsta Bank M2M Europe vadītājs Roberts Idelsons, minētais potenciālais pircējs ir visnotaļ respektabls investīciju fonds, kuram ir liela pieredze darījumu veikšanā un biznesu attīstībā dažādos sektoros, tādēļ, izmantojot pieredzi, fonds droši vien varēs nodrošināt efektīvu bankas attīstību. Savukārt Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks min, ka šī brīža ģeopolitiskajos apstākļos ASV fonda ienākšana zināmā mērā ir arī valsts drošības jautājums, jo fonds lēmumus un darbību, visdrīzāk, bāzētu uz ekonomiskiem, nevis politiskiem faktoriem. 


Varēja pārdot dārgāk


Runājot par cenu, R. Idelsons norāda, ka to nosaka tirgus un, ņemot vērā, ka Citadeles iegāde tika piedāvāta plašam potenciālo pircēju lokam un saņemti vairāki piedāvājumi, nav pamata apšaubīt, ka cena nebūs adekvāta tirgus reālajai situācijai. Eksperts uzsver – var secināt, ka, pārdodot banku agrāk, valdība būtu panākusi labāku rezultātu, jo tirgus cenas banku pārdošanas darījumiem kopš 2010. gada nav uzlabojušās. 


J. Buks neparedz būtiskas izmaiņas tirgū, uzsverot – ja darbība tiek balstīta uz ekonomiskiem, nepolitiskiem lēmumiem, tā turpinās izaugsmi. 


Strādā dažādās nozarēs


Ripplewood Holdings ir privātā kapitāla fonds, kurā galvenais ofiss atrodas Ņujorkā, Rokfellera centra ēku kompleksā. Kompānija dibināta 1995. gadā un ieguldījusi vairākos desmitos uzņēmumu, kuru apgrozījums pārsniedz 20 miljardus ASV dolāru. Ripplewood Holdings pārvalda kapitālu ap 10 miljardu ASV dolāru apjomā. Tās dibinātājs ir amerikānis Tims Kolinss.


ASV kompānijas ieguldījumi vēsturiski ir bijuši vairāku nozaru uzņēmumos, lai gan tam ir pieredze arī ar investīcijām finanšu sektorā. Pēc 90. gadu krīzes Japānā Long-Term Credit Bank of Japan bija tik liels slikto kredītu īpatsvars, ka to nācās nacionalizēt. Japānas valdība šo iestādi pārdeva starptautisko investoru grupai, kuras priekšgalā bija Ripplewood Holdings. Pēc pārdošanas minētā Japānas finanšu iestāde tika pārdēvēta par Shinsei Bank. 


Bloomberg Ripplewood Holdings pamatā koncentrējas uz privātā kapitāla ieguldījumiem ASV, Eiropā un Japānā.


Līdz šim Citadeles pārdošana nav bijusi veiksmīga – process tika sākts 2011. gada jūlijā, taču vēlāk tirgus nelabvēlīgās situācijas dēļ to divas reizes nācās atlikt. Pērn jūlija vidū valdība bankas pārdošanu nolēma atsākt un tika aptaujāti aptuveni 100 iespējamie bankas stratēģiskie investori. Pirmo pusgadu Citadeles grupa noslēdza ar 14,4 miljonu eiro peļņu, kas ir par 74% vairāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā un par 6% vairāk nekā 2013. gadā kopā. Banka Citadele un slikto aktīvu pārvaldītājs Reverta tika izveidoti, sadalot krīzes laikā izglābto Parex banku. Joprojām nesegtais valsts atbalsts jūnija beigās veidoja 963,5 miljonus eiro.


Написать комментарий