Pussy Riot un Vācijas prezidentu apvienojusi prēmija

foto: theguardian.com
foto: theguardian.com

Rokgrupas dalībnieces Nadežda Tolokoņnikova un Marija Aļohina izpelnījušās balvu, kuru katru gadu politiskajiem domātājiem un aktīvistiem pasniedz Henriha Bella fonds un Brēmenes pilsēta. Par trešo laureātu kļuvis Ukrainas dzejnieks un rakstnieks Jurijs Andruhovičs.

Ar Vācijas filozofes un publicistes Hannas Ārentas vārdā nosaukto prēmiju katru gadu tiek apbalvotas personas, kuras savā darbībā „atklāti un vīrišķīgi, neskatoties uz bīstamību, aizstāv savu politisko viedokli”, tiek atzīmēts Fonda portālā.

Kā tiek uzsvērts žūrijas paziņojumā, visi trīs „dzīvo un strādā sabrukušās Padomju Savienības teritorijā, un cīnās ar politisko brīvību iznīcināšanu Krievijā un Ukrainā”.

Piešķirot Hannas Ārentas vārdā nosaukto prēmiju Nadeždai Tolokoņnikovai un Marijai Aļohinai, Henriha Bella fonds apbalvo tos, „kuri turpina pretoties reakcionārajam apvērsumam savā valstī, neskatoties uz varas iestāžu vajāšanu”. Pat nonākot cietumā pēc pazīstamās panku lūgšanas Kristus Glābēja baznīcā, Tolokoņnikova un Aļohina ne tikai neatteicās no savas pārliecības, bet spēja izmantot savu stāvokli, lai pievērstu uzmanību Krievijas cietumu sistēmas problēmām, – vēsta mknews.de.

Bet Ukrainas rakstnieks Jurijs Andruhovičs kļuvis par prēmijas laureātu par piedalīšanos protestos, kuri Ukrainā notika no 2013. gada novembra. Šogad 54 gadus vecais literāts ir uzrakstījis darbu krājumu par Eiromaidanu, kuru laidusi klajā viena no Vācijas izdevniecībām. Hannas Ārentas vārdā nosauktās prēmijas pasniegšana notiks decembrī Brēmenē. Tās apmērs naudas izteiksmē sastāda 10 tūkst. eiro.

Dažādos gados par prēmijas laureātiem kļuvuši sociologs un vēsturnieks Viktors Zaslavskis, filozofi Džanni Vatimo, Fransuā Žiljēns un Jūlija Kristeva, Lielbritānijas vēsturnieks Tonijs Džads un pašreizējais Vācijas prezidents, bet pagātnē viens no VDR tiesību aizsardzības kustības līderiem Joahims Gauks.


Написать комментарий