Politologs: Uzbrukuma gadījumā, Somijai būtu jāiesaistās, lai aizstāvētu Igauniju

foto: Reuters
foto: Reuters

Ja notiktu iebrukums Igaunijā, arī Somijai būtu pienākums palīdzēt dienvidu kaimiņam, kaut arī Somija nav NATO dalībvalsts – tā izteicies somu politologs.

Somijas Starptautisko lietu institūta vecākais pētnieks Čārlijs Saloniuss-Pasternaks (Charly Salonius-Pasternak) 5.augustā publicētā pētījumā norāda, ka pašreizējos apstākļos Somijai ir veltīgi censties sevi pārliecināt, ka potenciāla konflikta gadījumā Baltijā tā varētu neiesaistīties.

«Patiesībā Eiropas Savienības «Lisabonas līgums» jau prasa, lai Somija sniegtu militāru atbalstu tad, ja, piemēram, notiktu iebrukums Igaunijā. Tādēļ būtu jānotiek diskusijai par to, vai Somija ir gatava atklāti piedalīties NATO kopējās mācībās,» vērtē somu politologs.

Pēc Saloniusa-Pasternaka domām, NATO šobrīd ir pārejas posmā, jo miera uzturēšanas stadija, kas sekoja Aukstajam karam ir beigusies, ziņo raidorganizācija ERR.

Kā zināms, Somija piedalījās Baltijā 2013. un 2014.gadā notikušajās NATO mācībās, savukārt 2014.gada rudenī tā pati rīkos militārās mācības «Ziemeļu krasti», kurās piedalīsies NATO un Partnerattiecību mieram valstis (taču ne Krievija).


Написать комментарий