Baltkrievija un Kazahstāna atsakās atbalstīt importa aizliegumu

foto: Reuters
foto: Reuters

Baltkrievija un Kazahstāna atteikušās atbalstīt Krievijas noteikto Eiropas Savienības (ES) importa aizliegumu, ziņo LETA-NEWSRU.COM/UKRAINSKA PRAVDA.

"Šis lēmums (lauksaimniecības produktu importa aizliegums) ir vienpusējs Krievijas vektors, tas neparedz citu Muitas savienības un vienotās ekonomiskās telpas dalībvalstu iesaistīšanu," pēc Nazarbajeva telefonsarunas ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu pavēstīja Kazahstānas līdera preses birojs.

Arī Lukašenko apliecinājis, ka atsakās atbalstīt Krievijas importa aizliegumu, kas noteikts valstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Krieviju.

"Vai mums vajadzīgi poļu āboli - mēs pērkam, taču ne Krievijas, bet vietējam tirgum," paziņoja Lukašenko sarunā ar Baltkrievijas premjerministru Mihailu Mjasņikoviču. "Vai mums vajag kaut kādas vācu delikateses - tāpat iepērkam vietējam tirgum. Vajag mums kaut ko pārstrādāt - mēs nopērkam un pārstrādājam."

Tranzīts ar importa produktiem uz Krieviju nevarēs notikt caur Baltkrieviju, norādīja Lukašenko, piebilstot, ka to viņš apsolījis Putinam.

Lukašenko jau aicināja, ja preci nepieņem Krievijā, jāpiedāvā to pārdot Baltkrievijas teritorijā vai arī nosūtīt uz pārstrādi.

"Lēmums tika pieņemts bez brīdinājuma, negaidīti. Un uz robežas sakrājušās daudzas automašīnas, refrižeratori, kā arī [mašīnas] ar produktiem, kas ātri bojājas. Nevajag šiem cilvēkiem darīt pāri. Pirmkārt, tie taču ir mūsu un krievu pārvadātāji, vadītāji, ekspeditori. Otrkārt, prece ir apmaksāta un ar līguma saistībām. Treškārt, būs vienkārši necilvēcīgi, ja mēs pret šiem cilvēkiem attieksimies nenormāli," skaidro Lukašenko.

Lukašenko informēja, ka brīdinājis Muitas savienības komitejas vadītāju:

"Jārīkojas tā, ja piegādātājs nosūtījis uz Krieviju preci un to tur šodien nepieņem, jāpiedāvā viņam pārdot preci mūsu teritorijā vai arī savākt preci pārstrādei. Tātad jārīkojas ļoti uzmanīgi attiecībā pret piegādātājiem no Rietumiem, lai mēs cilvēcīgi spētu iziet no šīs situācijas. Es domāju, ka tas nekaitēs Krievijai. Tas nav pretrunā ar saistībām, kurām mēs piekritām."


Написать комментарий