Kratīšana Somu piena pārstrādes uzņēmumā: Krievijas vara atrunājas ar krimināllietu

foto: xn--80aeqcxgbkpk.xn--p1ai
foto: xn--80aeqcxgbkpk.xn--p1ai

Sanktpēterburgas policija sarīkojusi kratīšanu Somijas piena pārstrādes koncerna "Valio" birojos, paziņojis avots Krievijas tiesībsargāšanas iestādēs, norādot, ka šī kratīšana saistīta ar kādas krimināllietas izmeklēšanu, ziņo LETA.

Kā paziņojis Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejas oficiālais pārstāvis Vladimirs Markins, kratīšana nekādā veidā neesot saistīta ar kompānijas darbību, bet attiecas uz krimināllietu par noziedzīga grupējuma izveidošanu, kas laikā no 2011. līdz 2013.gadam vairākos Krievijas reģionos veicis nelikumīgu banku darbību un kura sastāvā esot arī kāda Dagestānas rajona deputāts.

Pēc viņa teiktā, grupējuma locekļi, imitējot likumīgas banku operācijas, pārskaitījuši naudu 20 juridiskajām personām, tostarp "Valio" struktūrvienībām Sanktpēterburgā.

Kā tikmēr mazliet ironiski ziņo izdevums "Fontanka.ru", kompānijas biroja gaiteņos pirms izmeklētājiem iebrukuši Iekšlietu ministrijas ātrās reaģēšanas spēku vienības vīri maskās un pilnā bruņojumā, kurā līdz ar automātiem ietilpis arī lauznis. Kratīšana ilgusi stundas trīs, tomēr šķiet, ka vajadzība likt lietā ieročus vai lauzni tā arī nav radusies, un specvienība mierīgi gaidījusi, kamēr izmeklētāji pabeidz darbu.

Koncerna preses dienests paziņojis, ka "Valio" pilnībā ievēro Krievijas likumus un ir gatavs sadarboties ar izmeklētājiem.

Kā atgādina "Interfax.ru", Maskavai piesakot embargo pārtikas produktu importam no rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Krieviju, "Valio" produkcijas piegāde no Somijas un Igaunijas pārtraukta, bet vienlaikus koncerns paziņojis, ka savas ražotnes pašā Krievijā neplāno slēgt.

Piemēram, Maskavas apgabalā "Valio" kopš 2009.gada ražo savus slavenos kausētos sieriņus "Viola" un fasē grieztos sierus "Oltermanni" un "Eiropas kolekcija". Sākotnējās investīcijas šajā projektā sasniedza aptuveni 60 miljonus eiro.

Saskaņā ar "Fontanka.ru" informāciju "Valio" Krievijai līdz šim piegādājis aptuveni 20% no visas savas produkcijas jeb 49% no kopējā eksporta apjoma. 2013.gadā šo piegāžu kopējā vērtība bijusi 242 miljoni eiro - lauvas tiesa no visa tagad aizliegtā Somijas eksporta uz Krieviju, kas sasniedz aptuveni 283 miljonus eiro.

Uz Krieviju koncerns veda galvenokārt jogurtu, pienu, sieru un sviestu. "Valio" zīmola produkcija ražota arī rūpnīcā "Galaktika" Gatčinas tuvumā.

Iepriekš "Valio" paziņoja, ka Krievijas noteiktā embargo dēļ tai var nākties atlaist piespiedu atvaļinājumā aptuveni 800 savu Somijas uzņēmumu darbinieku un ar daļu strādājošo nepagarināt pagaidu līgumus. Kopumā koncerna uzņēmumos Somijā nodarbināti 4500 cilvēki, bet Krievijā - aptuveni 500.


Написать комментарий