Japānā lielākā ekonomiskā lejupslīde kopš 2011.gada cunami

foto: Reuters
foto: Reuters

Japānas iekšzemes kopprodukts 2014.gada otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā sarucis par 6,8%, liecina Japānas valdības publiskotie dati.

Straujā lejupslīde novērota pēc tam, kad aprīlī, lai uzlabotu valsts finanšu stāvokli, tika palielināta pārdošanas nodokļa likme no pieciem uz astoņiem procentiem.

Pasaules trešajā lielākajā tautsaimniecībā kritums ir sevišķi zīmīgs kontekstā ar 6,1% lielo izaugsmi ceturksni iepriekš, proti, no 2014.gada janvāra līdz martam. Straujo kāpumu gada pirmajos mēnešos lielākoties gan izraisīja iedzīvotāju vēlme ietaupīt un iepirkties priekšdienām, pirms līdz ar nodokļa likmi tirgotāji pacēla cenas.

Japānas centrālā banka IKP kritumu uzskata par pārejošu, tās vadībai prognozējot, ka ekonomika gadu kopumā noslēgs ar izaugsmi. Attiecīgi centrālā banka arī neplāno veikt ekonomikas stimulēšanas pasākumus, ziņo Reuters.

Oktobrī premjerministra Šinzo Abes vadītā valdība lems, vai īstenot ieceri 2015.gada oktobrī vēlreiz palielināt pārdošanas nodokļa likmi līdz 10%. Nodokļa celšana, no vienas puses,  ir nepieciešama valsts finanšu stāvokļa uzlabošanai, bet no otras – tā var likt Japānas tautsaimniecībai atgriezties stagnācijā, no kuras tā centusies izkļūt.


Написать комментарий