Republikāņi brīdina Obamu

foto volfix.net
foto volfix.net

Republikāņu frakcijas pārstāvji ASV senātā nosūtījuši vēstuli prezidentam Barakam Obamam, norādot, ka nav gatavi piekrist nekādiem ierobežojumiem ASV pretgaisa aizsardzības sistēmas izstrādāšanā.

Šī vēstule ir atbalss daudz apspriestajai B. Obamas un Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva sarunai Seulā, kuras laikā ASV līderis solījis «lielāku elastību» šajā jautājumā, bet – pēc ASV prezidenta vēlēšanām 6. novembrī. Iespēju asi kritizēt B. Obamu par piekāpšanos Krievijai šonedēļ vairākkārt izmantojis bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs, kurš cer kļūt par republikāņu kandidātu vēlēšanās.

«Jebkāda piekāpšanās Krievijai var apdraudēt ASV intereses un drošību. Šāda iespējama piekāpšanās arī nozīmētu, ka prezidents pārkāpj savus solījumus, ko devis 2010. gada decembrī, ratificējot START-3 līgumu,» AP citē vēstulē sacīto, piebilstot, ka šo asā tonī sacerēto dokumentu parakstījuši 43 no 47 republikāņu senatoriem. Vēstulē B. Obamam arī atgādināts, ka Kongress, pieņemot aizsardzības budžetu, aizliedzis ASV izpildvarai dalīties ar Krieviju slepenā informācijā, kas attiecas uz pretraķešu aizsardzības sistēmas plāniem.

Jāatgādina, ka skandāls izcēlās pēc tam, kad žurnālistiem izdevās noklausīties privātu sarunu starp

B. Obamu un D. Medvedevu pagājušās nedēļas nogalē notikušās Seulas tikšanās laikā. Tās laikā ASV prezidents lūdza Krieviju nesteigties ar sarunām par ASV pretraķešu sistēmas objektu ierīkošanu Eiropā, norādot, ka pēc vēlēšanām viņš varētu šajā jautājumā izrādīt «lielāku elastību». Jāatgādina, ka Krievija kategoriski iebilst pret jauna radara un pārtvērējraķešu bāzes būvi Eiropā, uzskatot, ka šie objekti vājinās Krievijas kodolpotenciālu. ASV turpina apgalvot, ka sistēma nav vērsta pret Krieviju, bet Irānu, kas ar savām raķetēm nākotnē varot apdraudēt Eiropu.

B. Obama jau bijis spiests taisnoties par sarunu ar D. Medvedevu, sarunā ar AP norādot, ka negatavojas slepus meklēt kādus kompromisus ar Maskavu. Tomēr iespējamais B. Obamas sāncensis prezidenta vēlēšanās M. Romnijs izvērsis ļoti aktīvu darbību, intervijā CNN un rakstā žurnālā Foreign Policy apsūdzot prezidentu pārlieku lielā piekāpībā Krievijai. Viņš par «dāvanām Maskavai» nosaucis B. Obamas nostāju gan diskusijās par sankciju noteikšanu pret Irānu, gan sarunās par pretraķešu aizsardzību, gan sarunās par kodolieroču arsenālu ierobežošanu.

Intervijā CNN M. Romnijs arī nosaucis Krieviju par ASV lielāko ģeopolitisko ienaidnieku. D. Medvedevs uz to reaģējis, atgādinot, ka pašlaik nav pagājušā gadsimta septiņdesmitie gadi, samērā nekorekti aicinot «ASV prezidenta kandidātu pirms runāšanas izmantot smadzenes». Šo izteikumu M. Romnijs izmantojis savā labā, Foreign Policy slejās norādot: «Ne jau velti Medvedeva kungs man tagad uzbrūk. Krievijai acīmredzot patīk lietas kārtot ar pašreizējo Baltā nama saimnieku.


Написать комментарий