1,5 miljonus vērtu Vorhola darbu nopērk par 5 dolāriem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Kāds britu kolekcionārs un uzņēmējs, apceļojot ASV kopā ar draugiem, kādā "garāžas izpārdošanā" Lasvegasā par pieciem dolāriem nopircis vairākus zīmējumus, starp kuriem, kā izrādījās, bija arī popārta leģendas Endija Vorhola darbs.

Kolekcionārs Endijs Fīldss pamanīja, ko ieguvis, tikai tad, kad sācis piemeklēt jaunus rāmīšus saviem "garāžas pirkumiem", vēsta raidsabiedrība BBC.

Mākslas pazinēja uzmanību piesaistīja vīrieša portrets ar spilgti sarkanām lūpām, kas, papētot rūpīgāk, izrādījies 30. gados populārs amerikāņu dziedātājs Rūdijs Valī. Fīldss intervijā tēlaini izteicās, ka "nolasījis Vorhola stilu no viņa uzzīmētā dziedātāja lūpām."

Kolekcionārs aizveda zīmējumu pie novērtētāja, kurš apstiprināja uzņēmēja minējumu: darbs, kuru viņš iegādājies par pieciem dolāriem, maksā gandrīz 1,5 miljonus dolāru.

Zīmējumu Vorhols radījis desmit vai 11 gadu vecumā, kad topošais popārta meistars vēl nebija ieguvis sev raksturīgo sērijveida atkārtojumu stilu, bet tā iezīmes pamanāmas arī pašos agrīnākajos viņa darbos.

Neskatoties uz zīmējuma augsto cenu, britu kolekcionārs nejauši iegūto retumu pārdot neplāno, vismaz ne tuvākajos gados. Tā vietā viņš gatavojas uzticēt darbu kādam mākslas muzejam, lai par to varētu papriecāties visi interesenti.

Žurnālisti neatklāj, kā uz šo ziņu reaģējis unikālā zīmējuma iepriekšējais īpašnieks. Saskaņā ar publicēto informāciju, viņš zīmējumu saņēmis mantojumā no kādas radinieces, kura bijusi pazīstama ar Vorholu.

Endija Vorhola darbus augstu vērtē kolekcionāri visā pasaulē. 2008. gadā viņa glezna Astoņi Elvisi tika pārdota par 100 miljoniem dolāru. Vorhols bija slavens arī kā rokgrupas Velvet Underground pirmais menedžeris un avangarda filmu veidotājs. 


Написать комментарий