Bagāti krievi, «bēgot no Putina», pērn pirkuši ASV īpašumus četru miljardu vērtībā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Krievijas iedzīvotāji pērn iegādājušies ASV īpašumus četru miljardu vērtībā, secināts žurnālistiskā pētījumā, kas ceturtdien publicēts „gazeta.ru”. Tas ir četras reizes vairāk nekā no 2007.-2010.gadam kopā, un portāls atsaucas uz ASV uzņēmēju skaidrojumu, ka tāds kapitāla aizplūdums vērojams, jo „viņus līdz nāvei nobaidījis Putins”.

Krievijas investori esot gatavi pirkt visdārgākos ASV īpašumus, pārmaksājot pat divas reizes vairāk nekā to tirgus vērtība un ierasties tos apdzīvot ar ģimenēm, atsaucoties uz ASV nekustamā īpašuma tirgus dalībniekiem, ziņo Krievijas valdošajam režīmam nesimpatizējošais izdevums.

2011.gadā ASV nekustamajā īpašumā ieguldīts četri miljardi dolāru krievu naudas, jeb 5% no 80,5 miljardus lielā kopējā Krievijas kapitāla aizplūduma. Iepriekšējos četros gados kopā Krievijas un citu bijušo PSRS valstu pilsoņu investīcijas ASV nekustamo īpašumu tirgū bijušas ap viena miljarda dolāru apjomā. Krievijas pilsoņu investīcijas ASV nekustamajā īpašumā ir lielākas nekā jebkurai citai BRICS (Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna, Dienvidāfrika) valstij.

Piemēram, ar Dmitriju Ribolovļevu saistīta trasta kompānija par 88 miljoniem dolāru nopirkusi penthausa tipa dzīvojamās telpas Manhetenā, bet par 100 miljoniem dolāru - māju ar zemi sešu tūkstošu kvadrātmetru platībā okeāna krastā Floridas štatā. „Kad dzirdēju, ka kāds nopircis par 88 miljoniem penthausu rietumos no Centrālparka, zināju, ka tiem vajag būt krieviem," pastāstījusi nekustamo īpašumu kompānijas „Halstead Property" darbiniece Džila Slouna. Šis darījums esot kļuvis par lielāko Ņujorkas mājokļu tirgus vēsturē.

Amerikāņu brokeri cer, ka investīciju atplūde no Krievijas turpināsies arī 2012.gadā - uz to norādot dati par gada pirmajiem mēnešiem. Kopumā, neskatoties uz veiksmīgo ekonomisko situāciju Krievijā, no šīs valsts jau šogad paspējuši „emigrēt" 35 miljardi dolāru, saskaitījusi „gazeta.ru". Tiek uzskatīts, ka Krievijas bagātnieki nodrošinās pret iespējamiem nelabvēlīgiem apstākļiem viņu biznesam Vladimira Putina prezidentūras laikā.

„Jau pirms Putina pārvēlēšanas Krievijas bagātnieki veica pasākumus, lai pārvestu uz ASV ģimenes, piemēram, nokārtoja investoriem paredzētās EB-5 vīzas," pastāstījis advokāts Eduards Mermelšteins. „Domāju, ka Putins viņus nobiedējis līdz nāvei," izteikusies kāda nekustamo īpašumu tirgus darbone Viktorija Štainere, „Ja viss būtu okej, šeit nebūtu tādu pircēju baru, kas gatavi maksāt tādas augstas cenas".


Написать комментарий