Daugavpils universitātē sāks aktīvi cīnīties pret zinātnisko plaģiātu 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms Lieldienām, 5.aprīlī, Latvijas galvaspilsētā valsts lielāku augstskolu vadītāji parakstīja līgumu par sadarbību cīņā pret zinātnisko plaģiātu.

Kā Gorod.lv pastāstīja Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis, kurš arī piedalījās vienošanās parakstīšanā, drīzumā tiks izveidota speciālā elektroniskā bāze, kurā tiks reģistrēti visi studentu bakalaura un maģistra darbi. 

Kā informēja lielākās Latgales augstskolas vadītājs, datu bāzē būs iespējams salīdzināt zinātniskos darbus un konstatēt, cik lielā mērā kas ir aizgūts no citiem autoriem, tas ir, konstatēt plaģiātu. Tas nenozīmē, ka tagad nevarēs izmantot svešas gudras domas, konkrētus faktus vai gudrus izteicienus. Vienkārši tagad nevarēs tos prezentēt kā savus, un drošības nolūkos būs jānorāda atsauce uz īsto autoru. 

Vienošanās parakstīšanā uz doto brīdi piedalījās tikai 7 Latvijas augstskolas: LU, Vidzemes augstskola, Daugavpils universitāte, Latvijas lauksaimniecības universitāte, Ekonomikas un kultūras augstskola, Rīgas starptautiskā ekonomikas augstskola un Liepājas universitāte. 

Augstskolu pasniedzēji ir pārliecināti, ka minētās vienošanās parakstīšana uzlabos studentu zinātnisko darbu kvalitāti un veicinās jaunu, oriģinālu ideju rašanos, palīdzēs izvairīties no pētījumu tematikas atkārtojumiem un samazinās plaģiātu zinātniskajās aprindās. 

Pastāv varbūtība, ka pašreizējo DU absolventu zinātniskie darbi jau tiks reģistrēti elektroniskajā datu bāzē.
 


Написать комментарий

Lūdzu žurnālistiem pajautāt, kad tiks pārbaudīti DU rakstītie maģistra darbi par pēdējiem pieciem gadiem un publiski paziņot par rezultātiem. Tad arī šī informācija būs lasāma, pagaidām PR kompani pirms rektora vēlēšanām.