ASV Konektikutas štatā atceļ nāvessodu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

ASV Konektikutas štata gubernators Dennels Mellojs trešdien parakstīja likumu par nāvessoda atcelšanu, un līdz ar to augstākais soda mērs tagad ir atcelts 17 ASV štatos.

Gubernators likumu parakstīja aiz slēgtām durvīm, vēlāk paziņojumā norādot, ka tas bija "mierīgu pārdomu brīdis, nevis svinības", atklājot, ka nāvessodam iebilda jau laikā, kad strādāja par prokuroru.

"Es sapratu, ka mūsu tieslietu sistēma ir ar daudz trūkumiem," viņš stāstīja, uzsverot, ka "nāvessoda atcelšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt, ka tas netiek negodīgi izmantots".

Likums paredz nāvessoda aizstāšanu ar mūža ieslodzījumu.

Nāvessoda atcelšanu šomēnes apstiprināja gan Konektikutas štata Pārstāvju palāta, gan Senāts.

Jaunais likums tiek attiecināts tikai uz turpmākiem spriedumiem un 11 vīriešiem, kas Konektikutas štatā gaida tiesas piespriestā nāvessoda izpildi, tas paliek spēkā.

Tomēr tiesību eksperti norādījuši, ka šo notiesāto advokāti var pārsūdzēt spriedumus, pamatojoties ar likuma par nāvessodu atcelšanu.

Kopš 1976.gada, kad ASV tika atjaunots nāvessods, Konektikutas štatā tas izpildīts tikai vienam cilvēkam - Maiklam Rosam 2005.gadā, kas pat nepārsūdzēja sev piespriesto sodu.


Написать комментарий