Čehijas parlaments izsaka uzticību premjera Nečasa valdībai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Čehijas parlaments piektdienas vakarā nobalsoja par uzticību premjerministra Petra Nečasa labēji centriskajai valdībai, un līdz ar to valdība var turpināt darbu.

Par uzticību valdībai nobalsoja 105 deputāti, pret bija 93, bet divi deputāti atturējās.

Koalīciju pēdējā laikā satricināja vairāki skandāli, kas saistīti ar tās līdzšinējo locekli labēji centrisko partiju "Sabiedriskās lietas", kā arī vicepremjeres Karolīnas Peakes no partijas "Sabiedriskās lietas" lēmums šomēnes izstāties no partijas un izveidot neatkarīgu politisko grupu, lai atbalstītu valdību.

Līdz ar to valdošo koalīciju veido vairs tikai divas partijas - Nečasa labējā Pilsonisko demokrātu partija (ODS) un konservatīvā partija "TOP 09". Tām kopā ir 92 vietas parlamentā, kurā pavisam ir 200 deputātu. Taču Peakes vadītajā deputātu grupā, kas ir solījusi šo mazākuma valdību atbalstīt, ir 11 deputāti, nodrošinot valdībai nelielu vairākumu.

Nečasa valdība ir iecerējusi samazināt nākamā gada budžeta izdevumus par 57 miljardiem kronu (1,6 miljardiem latu), kā arī palielināt ienākuma un pievienotās vērtības nodokļus.

Nečasa un viņa valdības popularitāte Čehijā ir rekordzema, ko apliecināja pagājušajā sestdienā Prāgā notikušais gājiens, kurā 90 tūkstoši cilvēku protestēja pret taupības pasākumiem un korupciju, aicinot rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Ārkārtas vēlēšanu gadījumā uzvaru varētu svinēt opozīcijā esošie sociāldemokrāti, kas sabiedriskās domas aptaujās par gandrīz 20% apsteidz Nečasa vadīto ODS.

Lai gan sociāldemokrāti sola atcelt daudzus no Nečasa valdības lēmumiem par nodokļu celšanu un pensiju palielinājuma samazināšanu, Nečasa valdība ir ieguvusi investoru un kredītreitingu aģentūru uzticību.

2010.gada 28. un 29.maijā notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās visvairāk - 22,08% - balsu ieguva Sociāldemokrātiskā partija, taču tai neizdevās atrast pietiekami daudz sabiedroto, lai izveidotu stabilu koalīciju.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Čehijā paredzētas 2014.gadā.


Написать комментарий