Lielo pilsētu mēri tikās ar izglītības un zinātnes ministru

16.maijā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) biedri tikās ar Latvijas Republikas izglītības uz zinātnes ministru R.Ķīli, lai pārrunātu pilsētām nozīmīgus jautājumus izglītības jomā, tai skaitā jautājumu par profesionālās izglītības reformas virzību, informāpašvaldības portāls. Sarunā ar ministru piedalījās arī Daugavpils Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova.

Ministrs informēja LLPA, ka ERAF un ESF aktivitātes nr. 3.1.1.1. „ Mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana profesionālās izglītības programmu īstenošanai” ietvaros Ministru kabinetā ir izskatīts Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ziņojums par Valsts budžeta virssaistību iespējām Eiropas Fondu (EF) aktivitātēs. Valdība ir atbalstījusi virssaistības ministrijas pārziņā esošajām aktivitātēm , apstiprinot papildus finansējumu apmēram 62 miljonu latu apmērā profesionālās izglītības un zinātnes attīstības aktivitātēm. Šobrīd ir izvirzītas 10 profesionālās skola, kas pretendēs uz EF finansējumu. Tās ir skolas, kas izvērtēšanas kārtībā ieguvušas uzņēmēju atbalstu tālākai attīstībai. Nosaukto skolu skaitā nav Rietumu Zemgales profesionālās izglītības kompetences centra, Jelgavas amatniecības vidusskola. Pēc ministrijas sniegtās informācijas, šī skola nav guvusi nekādu uzņēmēju atbalstu.

„Šīs skolas izslēgšana no pieejamā ES fondu atbalsta ir milzīgs trieciens visam reģionam, kas ir viens no lielākajiem Latvijas industriālajiem rajoniem un profesionālā izglītības iestāde un jaunu speciālistu izaugsme ir nozīmīgs reģiona attīstības stūrakmens, kas jāvērtē visas Valsts izaugsmes kontekstā” , skaidro Māris Kučinskis, LLPA izpilddirektora vietnieks.

LLPA vienojās nosūtīt vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, aicinot izvērtēt un virzīt jaunu virssaistību uzņemšanos, lai nodrošinātu profesionālās izglītības pieejamību Zemgales reģionā un ES fondu atbalstu Rietumu Zemgales profesionālās izglītības kompetences centram, Jelgavas amatniecības vidusskolai.

Tāpat tika pārrunāts IZM darbs pie zinātnes un tehnoloģijas attīstības veicināšanas valstī, kā arī jautājums par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību pašvaldībās. Ministrs informēja, ka šis jautājums par pirmsskolas izglītības iestāžu pieejamību pašvaldībās un privāto bērnudārzu piesaisti nepieciešamo vietu nodrošināšanā, attieksies tikai uz tām pilsētām, kur pastāv problēmas ar trūkstošām bērnudārza vietām.

Latvijas Lielo pilsētu asociācija dibināta 2001. gada 23. augustā, lai īstenotu republikas pilsētu pašvaldību interešu aizstāvību un nodrošinātu interešu un tiesību pārstāvniecību gan valstī, gan ārpus tās robežām, kā arī veicinātu to savstarpējo sadarbību un attīstību.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils. 


Написать комментарий