Grieķijā izveidota pagaidu valdība

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Grieķijā ceturtdien tika izveidota pagaidu valdība, kuru vada trešdien par premjeru ieceltais augstākās administratīvās tiesas Valsts padomes priekšsēdētājs Panajotis Pikrammens.

67 gadus vecā Pikrammena pagaidu valdībā ir ievērojami augstskolu mācībspēki, atvaļināts ģenerālis un viens no visvairāk respektētajiem Grieķijas diplomātiem.

Finanšu ministra amatā ir iecelts Georgs Zannijs, kurš ir bijušais Grieķijas ekonomikas konsultantu padomes vadītājs un piedalījies sarunās par Grieķijas parāda pārstrukturēšanu.

Par ārlietu ministru ir iecelts diplomāts Petrs Moliviatis, kurš bijis šajā amatā arī no 2004. līdz 2006.gadam.

Par aizsardzības ministru ir iecelts bijušais armijas ģenerālštāba vadītājs Frangs Frangulis.

Jaunā valdība dos zvērestu ap pulksten 10 - stundu pirms 6.maijā ievēlētā parlamenta pirmās sēdes sākuma.

Pikrammens vadīs pagaidu valdību līdz 17.jūnijā paredzētajām parlamenta ārkārtas vēlēšanām.

Pirmstermiņa vēlēšanas Grieķijā ir jārīko tāpēc, ka pēc 6.maijā notikušajām parlamenta vēlēšanām politiskie spēki nespēja izveidot valsts valdību.

Politiskā krīze Grieķijā ir pastiprinājusi tās starptautisko kreditoru Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) bažas par to, ka strukturālās reformas, kuras Grieķija solīja veikt, lai saņemtu starptautiskos aizdevumus, var tikt atliktas vai pat atceltas.

Kreiso partiju apvienība "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), kurai ir labas izredzes uzvarēt 17.jūnija vēlēšanās, vēlas anulēt Grieķijas vienošanos ar ES un SVF par starptautisko aizdevumu un atcelt darba tirgus un algu reformas, kuras SYRIZA raksturo kā "barbariskas".


Написать комментарий