Darbs ar bezdarbniekiem ir Sociālo lietu pārvaldes un Nodarbinātības valsts aģentūras sadarbības temats

publicitātes foto
publicitātes foto

Jau dažus gadus sociālie darbinieki kļūst par darbaudzinātājiem, bet Sociālo lietu pārvalde - par darba devēju daugavpiliešiem, kuri piedalās projektā NVA "Algotie pagaidu sabiedriskie darbi", informē Sociālo lietu pārvalde.

2011.gadā aptuveni 100 cilvēki tika pieņemti darbā Sociālo lietu pārvaldē norādītā projekta ietvaros, bet 2012.gadā jau aptuveni 50 cilvēki varēja saņemt apmaksājamos sabiedriskos darbus, pateicoties pašvaldības un valsts institūcijas iestādes ciešai sadarbībai.

Patreizējā momentā SLP struktūrvienībās strādā 26 cilvēki šā projekta ietvaros un tas ir svarīgs atbalsts tādos darbos kā telpu sakopšana, sīki remontdarbi, palīdzība, aprūpējot bērnus invalīdus, darbs noliktavā un pagrabu telpu uzkopšanā. Pateicoties NVA, nekvalificētu darbu izpilda bezdarbnieki, bet sociāla darba speciālistiem ir iespēja atlicināt laiku iedzīvotāju pieņemšanai, sociālo pakalpojumu sniegšanai, konsultācijām, sarunām un rehabilitāciju un motivāciju programmu realizācijai. Ir arī vēl viens svarīgs rezultāts - daži no projekta dalībniekiem pēc darba beigām projektā tika pieņemti uz pastāvīgu darbu Sociālo lietu pārvaldē. NVA projekts - brīnišķīga iespēja ne tikai bezdarbniekiem iegūt pagaidu darbu, bet arī darba devējam saņemt reālu informāciju par darbinieku, redzēt un novērtēt viņa darba iemaņas, atbildības pakāpi, disciplinētību un, kā mūsējā gadījumā, pieņemt uz pastāvīgu darbu, jau esot pārliecinātiem par darba kvalitāti. Tas ir liela slodze nodaļu un struktūrvienību vadītājiem, bet mēs, sociālie darbinieki aplūkojam to, kā sociālas palīdzības atbalstu vēl vienai pilsētnieku grupai.

„Kā Sociālo lietu pārvaldes vadītāja esmu ļoti pateicīga savējiem kolēģiem un NVA darbiniekiem par atbildīgu attieksmi pret darbu ar bezdarbniekiem un labiem sadarbības rezultātiem, " - ar šiem S.Gavrilovas vārdiem iesākās darba sapulce otrdien Sociālo lietu pārvaldē, kurā bija klāt arī ESF un NVA aktīvo nodarbinātības pasākuma „Algotie pagaidu sabiedriskie darbi” projekta koordinatore Skaidrīte Karpeikina un projekta koordinatora asistents Oskars Laurens.

Darba sapulces gaitā tika atrasti lēmumi, kā, savstarpēji palīdzot viens otram, divu iestāžu speciālisti var risināt drošības tehnikas jautājumus, nodrošinājumu ar astoņu stundu darbadienu, darba disciplīnas kontroli.

Darba sapulces priekšvakarā tika sasniegta noruna par informācijas apmaiņu starp NVA un SLP par bezdarbnieku pienākumiem (kursu apmeklēšana un citas aktivitātes), t.sk. tas ir svarīgi jautājuma izskatīšanā par sociālajiem pabalstiem un sociālajiem pakalpojumiem. Par šo jautājumu informēja sociālās palīdzības nodaļas vadītāja T.Bulvane, kura izskata jautājumus par sociālo pabalstu piešķiršanu. Sociālas patversmes vadītāja S.Radeviča izstāstīja par to, kā kopīgi ar sociālo pakalpojumu nodaļas pilngadīgajiem vadītāju S.Čerenko bija realizēta motivācijas programma pilsētas bezdarbniekiem ar mērķi palīdzēt orientēties informācijā par kursiem un darba vietām pilsētā, kā arī , kā pareizi sastādīt CV, kā veiksmīgi izturēt darba interviju utt. Nodarbības notika Sociālajā patversmē, nākamā grupa piedalīsies 4 nedēļu mācību nodarbības Sociālo lietu pārvaldē (Vienības ielā 8).

Tiek plānots, ka pirmās grupas pēdējā tikšanās un otrās grupas ievadnodarbība notiks kopīgi, kurā tiks izsniegtas fotogrāfijas un keramiskas suvenīri absolventiem, kā arī notiks viedokļu apmaiņa par tādu nodarbību nepieciešamību.

SLP nodaļu un struktūrvienību vadītāju klātbūtne darba sapulcē ļāva konstruktīvi un ātri atrisināt organizatoriskus jautājumus, kas saistīti ar anketu, pieteikumu, darba tabulu noformējumu, darba aizsardzības instruktāžu, kā arī katrs vēlreiz varēja noskaidrot, kādiem darbiem ir nepieciešami cilvēki no NVA.