Dombrovskis: Rīgas domē jāizbeidz 'trekno gadu rīkošanu'

foto riga.lv
foto riga.lv

Rīgas domes (RD) darbā jāatgriežas pie sabalansētiem izdevumiem atbilstoši reālajām iespējām un jāizbeidz "uzrīkot treknos gadus", trešdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers un viens no "Vienotības" līderiem Valdis Dombrovskis.

Viņš apliecināja, ka "Vienotība" un Reformu partija (RP) ir sākušas sarunas par kopīgu startu nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, pretendējot uz varu Rīgas domē. Tomēr viņš atbildēja noraidoši, ka šīs partijas varētu apkopot spēkus pret esošo Rīgas domes koalīciju "Saskaņas centra" vadībā, norādot, ka sarunas notiek "nevis pret kādu, bet par to, kā stabilizēt situāciju pašvaldībā".

Tomēr pašreizējo Rīgas domes darbu no finansiālā viedokļa premjers nodēvēja par bezatbildīgu.

"Pašreizējās domes stratēģija ir tērēt līdzekļus pāri savām iespējām, uzrīkot treknos gadus, iespējams, ar mērķi uzpirkt vēlētājus. [..] Tas nav pareizākais ceļš, kādā pašvaldībai būtu jāattīstās," raidījumā "900 sekundes" teica Dombrovskis.

Viņš piebilda, ka šogad domes budžets grozīts jau divreiz, abos gadījumos palielinot budžeta deficītu, kas pašlaik jau pārsniedz 12% no pašvaldības ieņēmumiem, turklāt RD vadība jau paziņojusi, ka šogad budžeta deficītu varētu palielināt vēlreiz. Tas nākotnē pašvaldībai var draudēt ar finansiāla rakstura nepatikšanām.

"Mūsu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu pašvaldības darbu, lai Rīgas dome dzīvotu un strādātu atbilstoši finansiālajām iespējām, nevis nodarbotos ar populismu," norādīja Dombrovskis.

Tikmēr pašlaik RD opozīcijā esošā "Vienotība" neizslēdz iespēju par sadarbību nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās konsultēties ne tikai ar RP, bet arī ar citām partijām. Pirmās sarunas tieši ar RP esot vērtējamas kā pašsaprotamas, ņemot vērā abu politisko sadarbību koalīcijā. Tomēr konkrētu lēmumu pagaidām nav, pavēstīja premjers.

Jau vēstīts, ka "Vienotība" un Reformu partija (RP) sākušas sarunas par iespēju gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās startēt kopīgi.

Tomēr Nacionālajai apvienībai vēl maijā neizdevās ieinteresēt koalīcijas partnerus par nākotnes sadarbību Rīgas domē.

Ziņots arī, ka līdz ar Rīgas domes budžeta grozījumiem nolemts par 3,5 miljoniem latu palielināt izdevumu daļu, savukārt budžeta deficītu samazinās par 298 tūkstošiem latu. Pašlaik pilsētas budžeta ieņēmumi par 3,8 miljoniem latu pārsniedzot plānotos.

Tikmēr RD opozīcijā esošie "Vienotības" deputāti norādījuši - pašvaldības budžeta izdevumi aizvien ir nesamērīgi lieli un paklusām tiek virzīti "mega" projekti ar nesamērīgi augstām izmaksām, tādējādi šķērdējot pašvaldības budžeta līdzekļus.


Написать комментарий