Atceļ aizliegumu veikt izmaiņas 'airBaltic' pamatkapitālā

foto travelandtourworld.com
foto travelandtourworld.com

Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" atcelts aizliegums veikt izmaiņas pamatkapitālā, liecina datubāzes "Lursoft" informācija.

Tajā teikts, ka ar zvērināta tiesu izpildītāja rīkojumu atcelts aizliegums veikt "airBaltic" pamatkapitāla izmaiņas, grozīt statūtus, izbeigt vai reorganizēt sabiedrības darbību un aizliegums veikt sabiedrības vērtspapīru emisiju un konversiju.

Vienlaikus spēkā joprojām ir Rīgas rajona tiesas 2011.gada septembra lēmums, kas neļauj Komercreģistrā veikt ierakstus par "airBaltic" pamatkapitāla palielinājuma un akciju ar kopējo nominālvērtību 59,15 tūkstošu latu vērtībā, kuras izlaistas saskaņā ar 2002.gada 29.jūlija akcionāru sapulces lēmumu un akciju emisijas noteikumiem, apmaksu.

Jau ziņots, ka Uzņēmumu reģistrs (UR) 15.februārī saskaņā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu reģistrēja aizliegumu veikt izmaiņas "airBaltic" pamatkapitālā, kā arī grozīt statūtus, izbeigt vai reorganizēt kompānijas darbību.

Rīgas apgabaltiesas pieņemtais lēmums "airBaltic" privātā akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) prasībā pret "Latvijas Krājbanku", Lietuvas banku "Snoras" un Satiksmes ministriju (SM) par darījumu, ar kuru SM nopirka no krājbankas BAS piederošās 224 453 "airBaltic" akcijas, noteica, ka Latvijas valstij ir aizliegts izlietot tiesības no 224 453 "airBaltic" vārda akcijām lēmuma pieņemšanai par aviokompānijas pamatkapitāla izmaiņām, statūtu grozīšanu, sabiedrības darbības izbeigšanu un reorganizēšanu, sabiedrības vērtspapīru emisiju un konversiju.

Savukārt aprīļa vidū Rīgas apgabaltiesa papildu prasības nodrošinājumu BAS prasībā pret "Latvijas Krājbanku", Lietuvas banku "Snoras" un SM par darījumu, ar kuru SM nopirka no krājbankas BAS piederošās 224 453 "airBaltic" akcijas, nolēma atcelt.

Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš ziņoja, ka, pēc BAS uzskata, finanšu ķīlas līgumi nav spēkā, jo to noslēgšanas brīdī "airBaltic" akcijas bija slēgtas emisijas akcijas ar atsavināšanas ierobežojumiem. Tāpēc tās neesot uzskatāmas par finanšu instrumentiem, neatradās publiskā apgrozībā un nevarēja būt par komercķīlas priekšmetu, tās nevarot ieķīlāt arī pēc citu ķīlas veidu noteikumiem. SM bijis zināms par akciju atsavināšanas ierobežojumiem, un tādējādi, pēc BAS paustā, to nevar uzskatīt par labticīgu ieguvēju. Vēl vairāk – 2011.gada 22.decembrī notikušajā "airBaltic" akcionāru sapulcē izdarīti grozījumi statūtos, svītrojot nosacījumu par akcionāru pirmpirkuma tiesībām.

SM 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no savas mītnes bāzes Rīgā. No katra šā galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.


Темы: , , ,
Написать комментарий