Rēzeknes novada erudīti apmeklē Lietuvu

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Lai atpūstos pēc labi padarīta darba, Rēzeknes novada jaunieši, kuri piedalījās spēlē „Erudīts 2012” šogad devās vienas dienas ekskursijā uz Lietuvu. Ekskursija sākās ar došanos uz Daugavpili, kur visi 40 ekskursijas dalībnieki samainīja latus pret litiem, informē Rēzeknes novada pašvaldības mājaslapa.

Lietuvā pirmā apmeklējuma vieta bija Ignalinas restorāns-ceptuve „Romnesa” – tā ir vieta, kur cep Lietuvas tradicionālo kūku šakotis. Vispirms jaunieši nobaudīja tikko cepto kūku ar tēju un tad varēja vērot, kā uz atklātās uguns pagatavo šo Lietuvas gardumu. Pats pagatavošanas process nav grūts, tomēr laikietilpīgs un tehniski sarežģīts. Erudīti kopīgi uzcepa savu 2 kg šakotis, ko atpakaļceļā gardi notiesāja.

Vēlāk ekskursanti devās uz Lietuvas etnokosmoloģisko muzeju. Tā kā gids kavējās, jaunieši vēl paspēja apmeklēt netālu esošo observatoriju. Etnokosmoloģiskajā muzejā programma sākās ar gājienu caur pazemes muzeja galeriju augšup pa mitoloģiskā koka sakni. Piecās zālēs erudīti iepazina dažādas cilvēka un visas cilvēces saiknes ar Kosmisko pasauli, tostarp, atšķirīgus pasaules redzējumus, kalendārus, astronomiju, ārpuszemes dzīvības meklējumus un mūsu civilizācijas nākotnes iespējas. Varēja arī apskatīt visdažādākos Visuma attēlus no spilgtākajām mūsu planētas iezīmēm līdz tālākajām galaktikām. Turpinājumā jauniešus gaidīja 32 metrus augsts kāpiens uz skatu laukumu, no kā pavērās iespaidīgs skats – 6 apkārtnes ezeri un Labanora (Labanoro) meža panorāma.

Pēc etnokosmoloģiskā muzeja iepazīšanas erudīti devās tuvāk Viļņai, kur atrodas Lietuvas Eiropas parks. Eiropas parku 1991 gadā dibināja Lietuvas tēlnieks Gintars Kaross. Šajā muzejā zem atklātām debesīm eksponētas vairāk nekā 100 metāla un citu materiālu skulptūras, ko radījuši mākslinieki no 33 pasaules valstīm. Diemžēl, ekskursanti neatrada nevienu Latviešu autora darbu. Toties Eiropas parkā iespējams ieraudzīt pasaulē lielāko mākslas darbu no televizoriem – LNK Infokoku, kas ir fiksēts Ginesa rekordu aģentūrā. Tā radīšanai tika izmantoti vairāk nekā 3000 televizori.


Написать комментарий