Sīrijas parlamenta deputāte pārbēgusi uz Turciju

foto presstv.ir
foto presstv.ir

Sīrijas parlamenta deputāte Ihlasa al Badavi, kas pārstāv Alepo pilsētu, ceturtdien pārbēgusi uz Turciju, piektdien paziņoja Sīrijas opozīcija un pati pārbēdzēja.

Sīrijas parlaments tika ievēlēts maijā, un tajā dominē valsts prezidenta Bašara al Asada partija "Baath". Badavi ir pirmā pārbēdzēja no šī parlamenta sastāva deputātiem.

"Kādu laiku tika uzturēti kontakti, lai nodrošinātu viņai drošu vietu. Viņa vakar [ceturtdien] ieradās Turcijā un dosies uz Kataru, kas ir piekritusi viņu uzņemt," sacīja opozīcijas grupējuma "Sīrijas Nacionālā padome" loceklis Samirs Našars.

"Es esmu ieradusies Turcijā un pārbēgusi no šī tirāniskā režīma .. represiju un mežonīgas spīdzināšanas dēļ pret nāciju, kas pieprasa tiesību minimumu," Badavi paziņoja telekanālam "Sky News Arabia". Viņa aizbēga no Sīrijas kopā ar saviem sešiem bērniem.

Našars pastāstīja, ka Sīrijas varas iestādes bija aicinājušas parlamentāriešus Alepo pilsētā doties uz Damasku pirms Alepo gaidāmas lielas kaujas starp Sīrijas armiju un nemierniekiem. "Viņiem lika izmantot lidmašīnu, jo Damaskas-Alepo šoseja nav droša, bet viņa ar lidmašīnu devās uz Turciju," sacīja Našars, kurš pats ir no Alepo, bet pašlaik uzturas Turcijā.

Varas iestādes bija izraudzījušās sunnīti Badavi kandidēšanai no "strādnieku un zemnieku" sektora. Šādi tiek dēvētas valsts atbalstītās strādnieku un zemnieku arodbiedrības, kurām ir garantēta puse no 250 parlamenta deputātu mandātiem.

Sešu bērnu māte Badavi bija arī valdošās partijas "Baath" biedre. Šī partija ir pie varas kopš 1963.gada militārā apvērsuma.

Kopš pagājušā gada martā Sīrijā sākās nemieri pret Asadu, režīma pretinieku pusē publiski pārgājuši pavisam četri parlamentārieši. Parlamenta budžeta komitejas loceklis Imads Galiuns janvārī paziņoja, ka meklē patvērumu Ēģiptē, un aicināja opozīciju nodrošināt Sīrijas tautas intereses.

Jau vēstīts, ka šomēnes par pārbēdzējiem kļuva arī triju Sīrijas vēstniecību vadītāji. 11.jūlijā pārbēga Sīrijas vēstnieks Irākā Navafs Faress, bet šonedēļ - Sīrijas vēstniecības Kiprā vadītāja Lamija al Hariri un viņas vīrs - Sīrijas vēstnieks Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) Abdelatifs al Dabags. Visi trīs pēc pārbēgšanas ieradās Katarā.


Написать комментарий