AFP: Britu policija ieiet Ekvadoras vēstniecības ēkā

foto marcvallee.co.uk
foto marcvallee.co.uk

Saņemtas ziņas, ka vairāki policisti ceturtdien Londonā iegājuši Ekvadoras vēstniecības ēkā, kur patvēries tīmekļa medija "WikiLeaks" dibinātājs Džūljens Asanžs, ziņo aģentūra AFP.

Pagaidām gan nav zināms, kāpēc likumsargi iegājuši vēstniecības ēkā.

Britu mediji šīs ziņas pagaidām nav apstiprinājuši.

Tikmēr pie vēstniecības ēkas izraisījušās Asanža atbalstītāju un policistu sadursmes. Aizturēti vismaz trīs cilvēki. Oficiālais aizturēšanas iemesls pagaidām nav zināms, bet aģentūras "Associated Press" reportieris novēroja, ka policisti aizvilka vairākus cilvēkus, kuri bija atteikušies pakļauties likumsargu rīkojumam pāriet otrā ielas pusē.

Arī Ekvadoras galvaspilsētā Kito pie Lielbritānijas vēstniecības notiek demonstrācijas.

Jau vēstīts, ka Ekvadora tuvākajā laikā plāno nākt klajā ar paziņojumu, vai tā piešķirs politisko patvērumu Asanžam, kuru Lielbritānijai pieprasījusi izdot Zviedrija. Sagaidāms, ka paziņojumu par to, piešķirt Asanžam patvērumu vai nepiešķirt, Kito darīs zināmu ceturtdien plkst.7 no rīta (pēc vietējā laika; plkst.15 pēc Latvijas laika).

Diplomātiskā spriedze Lielbritānijas un Ekvadoras attiecībās spēkā pieņēmās trešdien, britu varasiestādēm draudot iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, ja Kito neizdos Asanžu, kas jau divus mēnešus radis patvērumu diplomātiskajā pārstāvniecībā.

Londona ceturtdien nāca klajā ar paziņojumu, ka pat gadījumā, ja Ekvadora piešķirs Asanžam politisko patvērumu, Asanžam netiks ļauts izbraukt no Lielbritānijas.

Asanžs tika aizturēts Lielbritānijā 2010.gada decembrī, pamatojoties uz divu Zviedrijas pilsoņu sūdzībām par seksuālu uzbrukumu. Pats Asanžs šīs apsūdzības noraida, lai gan atzīst, ka viņam bijis sekss ar šīm sievietēm. Asanžs uzstāj, ka dzimumattiecībās sievietes stājušās labprātīgi, bet prasības iesniedzējas apgalvo, ka Asanžs viņas izvarojis.

Asanžs 19.jūnijā lūdza politisko patvērumu Ekvadoras vēstniecībā Londonā un kopš tā laika uzturas vēstniecības ēkā.

Asanžs baidās, ka gadījumā, ja viņš tiks izdots Zviedrijai, viņš var vēlāk tikt nosūtīts uz ASV, kur viņam var nākties atbildēt uz apsūdzībām par Savienoto Valstu slepeno diplomātisko dokumentu publiskošanu "WikiLeaks" vietnē un draudēt nāvessods.


Написать комментарий