ANO Drošības padome nolemj nepagarināt novērotāju misijas Sīrijā mandātu

foto euronews.com
foto euronews.com

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome ceturtdien nolēma nepagarināt ANO novērotāju misijas Sīrijā UNSMIS mandātu, kurš beigsies svētdien.

"Nosacījumi, lai turpinātu UNSMIS, nav izpildīti," pēc ANO Drošības padomes sēdes Ņujorkā žurnālistiem teica Francijas vēstnieks ANO Žerārs Aro.

UNSMIS novērotāji tika nosūtīti uz Sīriju aprīlī, lai sekotu, kā tiek īstenots ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana miera plānā paredzētais pamiers, taču tas netiek ievērots un jūnija vidū UNSMIS drošības apsvērumu dēļ pārtrauca patrulēt. UNSMIS bija 300 bruņoti novērotāji un 100 cilvēku atbalsta personāls, bet jūlija beigās puse no novērotājiem Sīriju pameta. Arī Annans ir atteicies palikt īpašā sūtņa amatā pēc tam, kad augusta beigās noslēgsies viņa mandāts, un par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā varētu kļūt bijušais Alžīrijas ārlietu ministrs Lahdars Brahimi.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.


Написать комментарий