Baroka mūzikas dienas Rēzeknē

foto rezekne.lv
foto rezekne.lv

Jau astoņus gadus septembrī Latgalē skan senā mūzika. Tas ir Baroka mūzikas festivāls, kura centrs ir Rēzekne, bet koncerti notiek arī plašā apkārtnē, ietverot Latgales skaistākos Dievnamus, vēsta Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

8. Baroka mūzikas dienas ir veltītas poļu senajai mūzikai. Tas ir ļoti interesanti, jo 17.gadsimtā- baroka laikmetā - Latgale bija Poļu Inflantijas sastāvā. Liela daļa Latgales baznīcu ir celtas ar poļu mužnieku gādību. Pirmie Latgales vēstures un kultūras pētnieki ir poļi - J.A.Hilzens, K.Buiņickis, M.Borhs, G.Manteifelis.Tātad poļu baroks ir tas vienojošais posms, kas 17.gadsimtā saista mūsu dzimto novadu ar visas Eiropas kultūru.

Festivālu atklās Bāzeles viduslaiku mūzikas grupa «Ensemble Peregrina», piedāvājot sevišķi interesantu programmu: Polijas sieviešu klosteru mūziku. Grupa uzstājas vadošajos senās mūzikas festivālos, ir ierakstījusi vairākus kompaktdiskus. Latvijā  «Ensemble Peregrina», kuru vada Polijā dzimusī Agņeška Budzińska-Bennett, uzstāsies pirmo reizi. Koncertos Rēzeknē un Viļānos skanēs programma Filia preaeclera, kas ietvers dziedājumus no Polijas sv.Klāras klosteru bibliotēku manuskriptiem. Dziedājumi ir ļoti seni, bieži vien manuskripti ir slikti saglabājušies, un ansambļa mūziķēm tad ir jādarbojas kā mūzikas zinātniecēm, lai restaurētu notis. Pavadījumam tiks izmantota rata lira - sens viduslaiku instruments, kas, iespējams, senos laikos ir skanējis arī Latgalē. Pēc koncerta mākslinieces labprāt aprunāsies ar publiku un atbildēs uz jautājumiem.

Baroka mūzikas festivāla tradīcija ir iemācīties kādu jaunu skaņdarbu, kura iestudēšanā piedalās viesmākslinieki un Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi. Šogad festivāla nedēļas laikā tiks iestudēts Marcina Meļčevska (ap 1600 - 1651) «Vesperae Dominicales» (Svētdienas vesperes). Šis skaņdarbs tiks atskaņots Pasienē un Rēzeknes mūzikas vidusskolā. Festivāla orķestra koncertmeistare būs poļu baroka vijolniece Judita Tupčiņska. Viņa vadīs arī meistarklasi baroka vijolē, kuras laikā studenti strādās tieši ar poļu komponistu skaņdarbiem.

Mūzikas vidusskolā notiks arī meistardarbnīca «Ievadkurss gregoriāņu vesperu dziedāšanā» ko vadīs Schola Cantorum Basiliensis ( Senās mūzikas augstskola Bāzelē) pasniedzēja gregoriānikā Kellija Landerkina un « Ensemble Peregrina »vadītāja, zinātņu doktore Agņeška Budzińska-Bennett.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja - Bāzelē dzīvojošā rēzekniete Ilze Grudule. Festivāla veidotāji sniegs retu izdevību Rēzeknes, Viļānu un Pasienes publikai, ļoti iespējams, pat pirmo reizi saskarties ar 9.-17.gs. mūziku.

Noslēguma koncerts izskanēs J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas lielajā zālē. Ar to rīkotāji grib uzsvērt Rēzeknes mūzikas vidusskolas ieguldījumu festivāla norisēs, kā arī veltīt šo koncertu mūzikas vidusskolas 80 gadu jubilejai.

Baroka mūzikas festivāla programma ir pieejama portālā: www.rezekne.lv


Написать комментарий