Tiesa aizliedz rīkoties ar 14 miljonu latu vērtām 'airBaltic' obligācijām

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Rīgas apgabaltiesa piektdien liedza uzņēmumam "Sevra" rīkoties ar tam piederošajām vairāk nekā 14 miljonu latu vērtajām Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" konvertējamajām obligācijām, pastāstīja tiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Viņš sacīja, ka tiesa pēc "Latvijas Krājbankas" lūguma nolēma apķīlāt "Sevrai" piederošās obligācijas, kas atrodas finanšu instrumentu kontā "Norvik bankā". Bankai savukārt aizliegts tās kā ķīlu realizēt, kā arī dot piekrišanu "Sevrai" ar tām rīkoties. Lēmums par prasības nodrošinājuma piemērošanu nav pārsūdzams.

Pēc Bērziņa teiktā, apgabaltiesa piektdien arī noraidīja "Sevras" pieteikumu izbeigt tiesvedību daļā pret šo uzņēmumu. Tika arī pieņemti "Latvijas Krājbankas" prasības papildinājumi, kuros lūgts atzīt par spēkā neesošiem divus līgumus, kas slēgti starp "Sevru" un "Norvik banku".

Prasītājs šajā lietā ir likvidējamā "Latvijas Krājbanka", savukārt atbildētāju statusā - uzņēmums "Veriko", "Sevra", "Norvik banka" un bijušais "airBaltic" privātais akcionārs "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS). Kā trešā persona prasītāja pusē pieaicināta Lietuvas nu jau bankrotējusī banka "Snoras", bet atbildētāju pusē - "Tālavas investīcijas".

"Latvijas Krājbankas" administratora auditorkompānijas "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis pastāstīja, ka krājbanka apstrīd darījumus, ar kuriem "airBaltic" konvertējamās obligācijas, kuras izdotas 2010.gadā un kuru konvertācija ir 2015.gadā, no BAS ir pārgājušas "Veriko" un "Sevras" īpašumā ar "Norvik bankas" starpniecību. Sākotnēji obligācijas no BAS pārgāja "Veriko", savukārt vēlāk - "Sevras" īpašumā, kas tās ieķīlājusi "Norvik bankā".

""Latvijas Krājbanka" uzskata, ka šie darījumi ir prettiesiski, jo obligācijas ir 2009. un 2010.gadā par labu "Latvijas Krājbankai" un "Snoras" nodibināto komercķīlu sastāvā, kas kalpo kā nodrošinājums abiem sindikātiem," paskaidroja "KPMG Baltics" pārstāvis.

Jau ziņots, ka šogad februāra sākumā likvidējamās "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos.

Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS piederošos 47,2% "airBaltic" akciju. Tās tika iegādātas par nominālvērtību - 224 453 latiem. Tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. "Latvijas Krājbankai" ieķīlātās akcijas ministrija iegādājās uz pirmpirkuma tiesību pamata. Savukārt BAS īpašumā, pēc ministrijā sniegtās informācijas, joprojām ir viena "airBaltic" akcija.

"airBaltic" ir dibināts 1995.gadā, un pašlaik apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no savas mītnes bāzes Rīgā. 2011.gadā kopumā aviokompānija pārvadāja 3,351 miljonu pasažieru, kas ir par 5% vairāk nekā 2010.gadā.


Написать комментарий