Baumu par karu dēļ Ķīnā paniski izpērk sāli

foto mystilettos.wordpress.com
foto mystilettos.wordpress.com

Baumas, ka Ķīna un Japāna varētu sākt karu Djaoju (Senkaku) salu dēļ, izraisījušas panisku sāls pirkšanu Džedzjanas provinces Veņdžou pilsētā, vēsta laikraksts "Shanghai Daily".

Interneta vidē cilvēki raksta, ka sāls jau izpirkta kādā pilsētas rajonā, ļaudīm ticot, ka tuvojas karš ar Japānu. Amatpersonas atzina, ka cilvēki divās provinces pavalstīs sākuši veidot sāls uzkrājumu, izraisot panisku pirkšanu, vēsta laikraksts.

Amatpersonas cilvēkus nomierina, ka vietējās sāls rezerves ir pietiekamas diviem mēnešiem un tā cena paliks nemainīga.Jau vēstīts, ka spriedze starp Ķīnu un Japānu izveidojusies pēc Japānas lēmuma pirkt Senkaku salas, uz kurām pretendē arī Ķīna. Neilgi pēc Japānas paziņojuma par lēmumu iegādāties salas, Ķīna uz tām nosūtīja sešus patruļkuģus.

Protestējot pret Japānas rīcību, nedēļas nogalē Ķīnā notika protesti un uzbrukumi Japānas uzņēmumiem.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Japānas un Ķīnas strīds sākās pēc tam, kad Japānas valdības sēdē pagājušo pirmdien tika panākta vienošanās, ka valdība iespējami ātrāk nopirks trīs lielākās Senkaku arhipelāga salas no to privātīpašnieka. Salas, kas oficiāli piederēs Japānas Krasta apsardzei, tiek iegādātas, lai nodrošinātu "mierīgu un stabilu to uzturēšanu".

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.

Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.


Написать комментарий