Dzejas dienas Ilūkstē

foto ilukste.lv
foto ilukste.lv

Otrā septembra nedēļa Ilūkstes Sadraudzības vidusskolā aizritēja īpašā gaisotnē, kas mobilizēja radoši domājošos skolotājus un izglītojamos 12. septembrī pulcēties uz dzejas pēcpusdienu „Es esmu laimīgs, ka protu izteikt sevi.’’, informē Ilūkstes novada pašvaldība.

Šī pasākuma laikā bija iespēja tikties ar mūsu novada  dzejniecēm: Mariju Baltmani – Bebrenes vidusskolas bijušo angļu valodas skolotāju un Dzintru Krievāni – kristīgās dzejas autori, savu dzeju lasīja skolotājas: Irīna Malāne un Zinaīda Ķedere, par pašizveidoto dzeju grāmatu mazākajiem bērniem stāstīja skolotāja Inese Vuškāne, savu dzeju skandēja izglītojamie : Aleksejs Hramcovs, Zlata Bjalkovska, Diāna Geižina, Nadežda Mihailovska, Dana Stelmaka, Oļesja Pildika un Evija Vanaga. Sarunas par dzejas nozīmīgumu turpinājās pie galda, cienājoties ar kūkām, tēju un kafiju.

Visas nedēļas garumā skolas bibliotēkā tika piedāvāta iespēja apmeklēt izstādi, kas bija veltīta Jāņa Jaunsudrabiņa dzīvei un daiļradei. Ar lielu aizrautību un pat pašaizliedzību skolas bibliotekāre Anna Vasiļjeva izglītojamos un skolotājus iepazīstināja ar savu izveidoto ekspozīciju, centās ielūkoties literāro darbu fragmentos.

Savukārt  14. septembrī, pateicoties Ilūkstes  domes izpilddirektores Līgas Dudares atbalstam, 5. - 9. klašu skolēni devās bezmaksas mācību ekskursijā uz Jāņa Jaunsudrabiņa muzeju „Riekstiņos’’.  Šī ekskursija izvērtās par īstu un aizraujošu notikumu. Muzeja vadītāja atraktīvi un interesanti klausītājus aizveda uz to laiku, kad dzīvoja Jaunsudrabiņš, tika piedāvāta iespēja klausīties Jaunsudrabiņa dzeju, kopīgi nodziedāt dziesmu ar dzejnieka vārdiem, kā arī ieklausīties rakstnieka, dzejnieka, gleznotāja un dramaturga balsī. Ekskursijas dalībnieki izvērtēja savu vienaudžu zīmējumus, kas atainoja Jaunsudrabiņa darbu varoņus un notikumus, devās gājienā pa mazā Janča gana taku, priecādamies par bagāto sēņu ražu, kā arī apmeklēja Neretas pilsētas centru, kur pārdomāti tiek saglabāta dižā novadnieka piemiņa. Ekskursijas nobeigumā  visi pabijām pie Jaunsudrabiņu ģimenes kapa Ķišku kapsētā, kur svētsvinīgā klusumā pārdomājām par dzirdēto un pārdzīvoto. Paldies ”Riekstiņu” mājas -muzeja darbiniekiem par atsaucību, sirsnību, patriotismu un dāvanām!


Написать комментарий