EK plāno modernizēt augstāko izglītību

foto education-in-es.ucoz.ru
foto education-in-es.ucoz.ru

Eiropas Komisija (EK) otrdien izveidojusi augstākās izglītības modernizācijas darba grupu. Darba grupa paredzējusi pētīt, kā panākt pedagoģiskā personāla izcilību augstskolās un kā vislabāk integrēt digitālos mācību līdzekļus programmu saturā, spējot piedāvāt mūsdienu prasmēm atbilstošu izglītību.

Kā norāda EK pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļā, katru gadu gandrīz četri miljoni studentu Eiropas Savienībā (ES) iestājas universitātēs un citās augstskolās. Tomēr tikai nedaudzas valstis sistemātiski cenšas uzlabot pasniegšanas kvalitāti augstskolās. Tā vietā augstskolu izcilība visbiežāk tiek mērīta pētniecības sasniegumos, par ko liecina tas, ka aizvien lielāka ietekme ir pašreizējiem augstskolu reitingiem, kuri balstās gandrīz vienīgi uz pētniecības rezultātiem.

Ir iespējams cits modelis, un tas būtu jāpopularizē. Augstskolu izcilību nevar un nedrīkst saistīt tikai ar izcilību pētniecībā. Augstskolas pilda citus uzdevumus, kas ir vienlīdz nozīmīgi mūsu sabiedrībai un ekonomikai.

Šīs grupas izveide ir pirmais solis, lai mainītu pašreizējo situāciju un lielāku uzmanību pievērstu tieši mācību darbam. Darba grupa izveidota, īstenojot plašāku stratēģiju, kuras mērķis ir gūt visaptverošu priekšstatu par augstāko izglītību un tās modernizēšana.

Pirmajos divos darba gados grupas uzmanības lokā būs jautājums, kā sasniegt izcilību augstākajā izglītībā un pielāgot mācību vidi digitālajam laikmetam. Tās darba sākumpunkts ir atziņa, ka augstākā izglītība vairāk nekā jebkad ir svarīga, lai radītu un kopīgi izmantotu augsta līmeņa zināšanas un prasmes, kas vajadzīgas Eiropai.

Augstākā izglītība ir arī galvenais sociālā progresa virzītājspēks, jo māca absolventiem radoši pārvarēt grūtības. Vienlaikus palielinās konkurence starp augstskolām, jo pieaug augstākās izglītības kvalitāte visā pasaulē.

Augstskolās jau tiek veiktas kardinālas pārmaiņas, lai piedāvātu daudz lielāku kursu dažādību un pasniegtu tos jaunā, elastīgā veidā. Augstskolām, kurām pienākuši pārmaiņu laiki, un politikas veidotājiem, kuri nodrošina attiecīgo tiesisko regulējumu, būs vajadzīgs atbalsts un konsultācijas.

Darba grupas priekšsēdētāja ir bijusī Īrijas prezidente Mērija Makalīze. Grupā apvienojušies ievērojami akadēmisko aprindu un nozares pārstāvji, kuriem visiem ir padziļināts priekšstats par grūtībām, ar ko patlaban sastopas izglītības nozare. Lai grupa varētu sekmīgāk pildīt savu uzdevumu, tās locekļi apspriedīsies ar plašu ieinteresēto personu loku un arī ar studentiem.

2013. gadā darba grupa publicēs pirmos ieteikumus politikas veidotājiem un augstskolām par to, kā izcilības kultūru integrēt augstākās izglītības mācību darbā.

Grupa pārbaudīs veidus, kā mērīt izcilību, izvērtēs saikni starp izcilu mācīšanu un izcilu mācīšanos un pētīs, kā universitātes un citas augstskolas var vislabāk veicināt zināšanu radīšanu, kurā kopīgi darbojas akadēmiskais personāls un studenti.


Написать комментарий