Ozolmuižas pagastā atklāts Cylvāka bārna piedzīvojumu parks

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Brīdi pirms astronomiskā rudens iestāšanās, kad  vēl vasarīgie saules stari sildīja Latgales āres, bērni, vecāki, skolotāji un citi interesenti devās uz Ozolmuižas pagasta Spundžāniem, kur 22. septembrī notika Cylvāka bārna parka iedancošanas, iedziedāšanas un ieskandināšanas pasākums, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Biedrība „Boņuks” iecerējusi šo parku kā stacionāru bāzi, kur organizēt  svētkus un pasākumus bērniem un ģimenēm, kuros mūsdienīgais savijas ar tautas tradīcijām, kā arī piedāvāt  Rēzeknes novada ļaudīm sakoptu un aprīkotu vietu  ģimeņu, gadskārtu un citu svētku svinēšanai.

„Tu redzi, kā ir, kad tu esi cilvēka bērns. Tev jārunājas pašam ar savu sirdi. Citu reizi tā sāk zviegt kā zirgs, un ko vari tu? Nekā! Tu nevari vis viņu piebāzt ar auzām vai zāli un pateikt: esi tagad paēdusi un klusē... Nekā. Tu nekad nevari zināt, kad tā ir paēdusi un vai tā visā mūžā kādreiz vispār būs paēdusi. Tad tava sirds sāk prātot- vai tevī būtu kaut kas tāds, ar ko tu varētu pabarot citas sirdis?” šie Jāņa Klīdzēja vārdi ierakstīti ielūgumos, kuri aicināja viesus piedalīties Cilvēka bērna parka atklāšanā. Lasot šos vārdus, varētu teikt – tas tik tāds maza cilvēkbērna prātojums! Vai tikai?! Ar ko gan  tu varētu  dalīties, neba jau ar tukšumu, jo tukšums ir un paliek tukšums. Toties ja tevī ir zinātkāre, degsme, ticība labajam un nesavtīga darbotiesgriba – tu vari ar to dalīties un redzēt, kā tas iet plašumā un pieņemas spēkā.

Pateicoties  ELFLA LEADER projektu konkursā gūtajam  atbalstam biedrības „Boņuks” iesniegtajam projektam „Laukuma labiekārtošana „Cilvēka bērna piedzīvojumu parka” izveidei Ozolmuižas pagastā” Nr.Nr. 10-01-LL23-L413202-000005,  zemesgabalā, kuru biedrība „Boņuks” iznomā Ozolmuižas pagasta  Spundžānu ciema "Untumos”,  ir  paveikts liels labiekārtošanas darbu apjoms: gan izstrādāts parka labiekārtošanas un apzaļumošanas projekts,gan iegādāta  zemesgabala uzturēšanai nepieciešamā tehnika- dārza traktors ar piekabi, gan izveidots reljefs un ierīkots zālājs, gan izgatavotas un uzstādītas koka konstrukcijas: 5  parka soli, 2 atkritumu tvertnes, koka mašīna, virszemes koka akas grods ar vindu, vējdzirnavas, līdzsvara konstrukcija, vertikālais   baļķis „garā pupa” kāpšanai.

Ik uz soļa redzams, ka parka izveide ir prasījusi  ļoti lielu arī savu- biedrības „Boņuks” biedru  un atbalstītāju ieguldījumu, jo teritorija ir sakārtota, regulāri apkopta, iestādīts liels daudzums no plānotajiem augiem.  Pašu spēkiem un līdzekļiem uzbūvēta gan goda vārtu aila, gan nojume virs saimes galda, izgatavoti 2 siena zārdi un žoga fragmenti, izveidots  akmeņu segums ugunskura vietā un  ierīkots ūdenskrāns.
Cylvākabārna parka funkcionalitātes paplašināšanai,  biedrība „Boņuks” iesniedza projekta pieteikumu  VAS Latvijas hipotēku un zemes bankas klientu kluba „Mēs paši” izsludinātajā projektu konkursā, kur guva  atbalstu. Pateicoties LHZB    tika uzstādīts saimes galds un sēžambluķi, ar soliem aprīkota ugunskura vieta un  uzklāts jumta segums vārtu ailai un saimes galda nojumei.

Atklāšanas pasākumā valdīja vienkāršība, prieks un gandarījums par paveikto  staroja no visiem, kuri radījuši ideju, piedalījušies tās realizācijā, ziedojuši un atbalstījuši.  Biedrība „Boņuks” saka paldies  dziedātājiem no Lūcijas Rancānes Makašānu amatu vidusskolas un Nautrēnu vidusskolas,mazajiem dejotājiem no Sakstagala Jāņa Klīdzēja pamatskolas, pasākuma vadītājiem-rūķiem no Verēmu pamatskolas, kuri ar savu varēšanu iepriecināja pasākuma apmeklētājus,  kā arī viņu skolotājiem   A.Garančai, M. Andinai un A. Cercenei.

Par atbalstu un ieguldīto darbu īpašs paldies sakāms parka  idejas vizuālajai apkopotājai, pilnveidotājai un atainotājai ainavu arhitektei Loretai Erelei, koka darbu meistaram  Mārim Laizānam( z/s „Kupsiņi”), augu ziedotājiem – Sandrai Kivko no Andrupenes, z/s „Dzeneiši”, Dacei Barkānei, kā arī Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājam Monvīdam Švarcamun izglītības pārvaldes speciālistam Guntaram Skudram par atbalstu organizatorisko jautājumu risināšanā.


Написать комментарий