Ostas pilsēta Kismājo ir ar starptautisko teroristu tīklu ”Al Qaeda” saistīta islāmistu grupējuma ”Al Shabab” cietoksnis. Kenijas un Somālijas valdības karavīru kopējā operācijā jau esot pārņemta kontrole pār daļu pilsētas rajonu. Arī pārējo rajonu pārņemšana ir sagaidāma tuvākajā laikā, ziņo Kenijas armijas pārstāvji.

Kenijas karavīri ietilpst Āfrikas Savienības spēku sastāvā, kuri cenšas paplašināt valdības kontroli pār islāmistu pārņemto valsti. Nedēļas nogalē Kenijas lidmašīnas bombardēja ostas pilsētas Kismājo lidostu, iznīcinot islāmistu kaujinieku ieroču noliktavas.

Nedēļas laikā, kopš Āfrikas Savienības spēki, valdības drošības spēki un valdību atbalstošie militārie grupējumi sāka uzbrukumu pilsētai, to ir pametuši aptuveni 10 000 cilvēku, ziņo ANO.

Somālijā spēcīgais islāmistu grupējums ”Al Shabab” pēdējā gada laikā ir padzīts no galvaspilsētas Mogadīšo un vairākām citām pilsētām, bet joprojām kontrolē lielas teritorijas Somālijas centrālajā un dienvidu daļā.

Jau vēstīts, ka Āfrikas Raga valstī Somālijā nav spēcīgas valdības kopš 1991. gada. Ievērojamu valsts teritorijas daļu kontrolē ar teroristu tīkli "Al Qaeda" saistītais islāmistu grupējums "Al Shabab".

Šogad ANO piekrita palielināt Āfrikas Savienības bruņotos spēkus no 12 tūkstošiem līdz gandrīz 18 tūkstošiem vīru, iekļaujot tajos Kenijas karavīrus, kuri pagājušā gada oktobrī ienāca Somāljā, vajājot "Al Shabab" kaujiniekus.

Kenija kaimiņvalsts islāmistus apsūdz teroraktu rīkošanā, cilvēku nolaupīšanā tās teritorijā, kā arī pierobežas reģionu drošības destabilizācijā.