Katalonijas parlaments nolemj rīkot referendumu par neatkarību no Spānijas

foto bikyamasr.com
foto bikyamasr.com

Spānijas autonomā apgabala Katalonijas parlaments ceturtdien atbalstījis referenduma rīkošanu par neatkarību no Spānijas, vēsta ārvalstu mediji. Referendumam jānotiek 25. oktobrī gaidāmo ārkārtas apgabala parlamenta vēlēšanu laikā.

Par referenduma rīkošanu parlamenta sēdē ceturtdienas vakarā nobalsojuši 84 Katalonijā valdošās koalīcijas ”Konverģence un Savienība” deputāti. Pret bijuši 47 Spānijā valdošās Tautas partijas un apvienības ”Pilsoņi” deputāti. Savukārt balsojumā atturējās Katalonijas Sociālistiskās partijas deputāti.

Par to, ka 25. oktobrī Katalonijā notiks ārkārtas parlamenta vēlēšanas, valdības vadītājs Arturs Mass paziņoja otrdien. Viņš savu lēmumu pamatoja ar to, ka pagājušajā nedēļā tikšanās laikā ar Spānijas premjerministru Mariano Rahoju tika noraidīts Katalonijas piedāvājums pašai noteikt valsts kasē ieskaitīto nodokļu apmēru.

Ceturtdien Spānijas pirmā vicepremjere Soraija Saensa de Santamaria paziņoja, ka centrālā valdība ir gatava izmantot visus pieejamos juridiskos mehānismus, lai nepieļautu Katalonijas atdalīšanos no valsts. Viņa atgādināja, ka referendums par Spānijas teritoriālo vienotību iespējams tikai ar centrālās valdības piekrišanu.

Katalonija cenšas iegūt Eiropas nācijas statusu ar tā tādām pašām pilnvarām, kā citām valstīm.


Написать комментарий