Čehs miris pēc pusgada dzīves bez sirds

foto milli.az
foto milli.az

37 gadu vecumā miris čehu vīrietis, kurš sešus mēnešus dzīvoja bez īstas sirds. Jakuba Halika asinsriti nodrošināja divi mehāniski sūkņi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Halika sirdi ārsti aizvietoja ar sūkņiem operācijā aprīlī, pēc tam, kad viņam atklāja agresīvu vēža audzēju. Bijušais ugunsdzēsējs visu šo laiku gaidīja rindā uz piemērotu donora sirdi. Pacienta nāvi izraisījusi aknu mazspēja, nevis mākslīgā sirds, norāda ārsti.

Par spīti tam, ka Halikam nebija pulsa un vienmēr bija jānēsā līdzi akumulators sūkņu darbināšanai, viņš spējis pats pārvietoties un pat izmantot slimnīcas sporta zāli. Haliks agrāk nevarēja pieņemt donora sirdi, jo vēža dēļ nedrīkstēja lietot medikamentus, kas nepieciešami veiksmīgai orgānu transplantācijai.

Šāda veida operācija ir mēģināta vēl tikai vienu reizi Teksasā, pēc kuras pacients nodzīvoja tikai nedēļu.

Haliku operēja Klīniskās un eksperimentālās medicīnas institūta kardioloģijas nodaļas vadītājs Jans Pirks Prāgā. Divi pacientā ievietotie plastmasas sūkņi pilda labās un kreisās sirds puses funkcijas.

Augustā, vairāk nekā četrus mēnešus pēc operācijas, uzstājoties konferencē, Haliks pastāstīja, ka ”fiziski jūtas ļoti labi” un operāciju uzskata par pareizu izvēli. ”Tas man bija grūti, bet man nebija citas iespējas. Tika atzīts, ka ar audzēju es varu izdzīvot aptuveni gadu, un es nolēmu cīnīties un darīt to šādā veidā,” teica Haliks.

Haliks arī pastāstīja, ka dzīvot bez sirds nav grūti. Ķermeņa funkcijas ir tādas pašas, tikai nav sirdspukstu un pulsa, norādīja pacients. ”Citādi es pašlaik darbojos kā veselīgs cilvēks,” BBC citē Halika teikto.

Pagaidām ārsti nevar precīzi paskaidrot, kāpēc aknas nefunkcionēja, to noteiks pēcnāves pārbaude.


Написать комментарий