SCP: valsts parāds pērn bijis 42,2% no IKP

foto lu.lv
foto lu.lv

Vispārējās valdības sektora budžeta deficīts 2011.gadā sasniedza 488,7 miljonus latu jeb 3,4 % no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet vispārējās valdības sektora parāds – 6,028 miljardus latu, jeb 42,2% no IKP, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

CSP dati ir saskaņā ar valsts budžeta deficīta un parāda 2012.gada oktobra notifikācijas rezultātiem, kuri sagatavoti atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS'95) metodoloģijai.

Salīdzinājumā ar Finanšu ministrijas gada pārskata datiem, kas par 2011.gadu uzrādīja vispārējās valdības sektora budžeta deficītu 454,8 miljonu latu apmērā jeb 3,2% no IKP, atbilstoši EKS' 95 metodoloģiskajām prasībām aprēķinātais budžeta deficīts ir par 33,9 miljoniem latu jeb 0,2% no IKP lielāks.

CSP skaidro, ka korekciju nepieciešama dēļ EKS'95 metodoloģiskajiem noteikumiem un vadlīnijām valdības sektora finanšu statistikas sagatavošanai. Tās noteic aprēķinos ievērot uzkrājuma (nevis naudas plūsmas) principu, no valdības sektora bilances izslēgt finanšu darījumus, kā arī neitralizēt Eiropas Savienības fondu ietekmi.

2012.gada oktobra notifikācijas aprēķinos ir izmantoti Finanšu ministrijas, Valsts kases, Ekonomikas ministrijas, Centrālās statistikas pārvaldes, kā arī Rīgas Domes dati.

ES Statistikas birojs Eurostat ar informāciju par visu ES dalībvalstu 2012.gada oktobra notifikācijas rezultātiem nāks klajā 22.oktobrī.

 


Темы: , , , , , ,
Написать комментарий