Neskatoties uz plašsaziņas līdzekļos notiekošo ažiotāžu, klasiskais cūku mēris mājas cūkām Latgalē netika konstatēts

foto skhp.by
foto skhp.by

Plašsaziņas līdzekļi ziņojuši, ka, saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informāciju, Latgalē Dagdas un Pasienes novadu mežos divām nomedītām mežacūkām konstatēts klasiskais cūku mēris. PVD aicina Latgales reģionā dzīvojošos mājas cūku turētājus sekot līdzi cūku veselības stāvoklim.

PVD norāda, ka īpaši vērīgiem jābūt cūku turētājiem Daugavpils, Krāslavas, Aglonas, Zilupes un Ludzas novados, jo saslimšana ar klasisko cūku mēri parasti beidzas ar dzīvnieku nobeigšanos.

Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Emīls Jēgers portālam Gorod.lv paziņoja, ka šobrīd Dienesta darbinieki veic izmeklējumus Daugavpilī, Krāslavā un Ludzā, un klasiskais cūku mēris mājas cūkām netiek konstatēts.

„Šobrīd nepieciešams noskaidrot, kādā veidā divos pagastos radušās inficētas mežacūkas, un cik liela ir vīrusa izplatības teritorija. Inspektori apmeklē mājsaimniecības un ņem tajās turēto mājas cūku asins paraugus. Notiek mežacūku izmedīšana, sadarbībā ar medniekiem un Valsts meža dienesta darbiniekiem visas nomedītas mežacūkas tiek pārbaudītas. Minētie pasākumi tiks veikti, kamēr netiks apsekotas visas teritorijas. Iesakām medniekiem obligāti pārbaudīt nomedīto mežacūku gaļu, jo līdz gada beigām PVD veiktās laboratorijas analīzes trihinelozes noteikšanai ir bez maksas”, - pastāstīja Emīls Jēgers.

Neskatoties uz baisu nosaukumu, klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem, tas apdraud tikai mežacūkas un mājas cūkas. Mēra uzliesmojums rada lielus ekonomiskos zaudējumus mājsaimniecībām, jo saslimšana ar to 100% gadījumos beidzas ar dzīvnieku nobeigšanos. Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.


Написать комментарий