Klintone mudina uz mieru Gazas joslā; pauž ASV atbalstu Izraēlai

foto blog.heritage.org
foto blog.heritage.org

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, otrdien apmeklējot Jeruzalemi, pauda Izraēlai atbalstu, vienlaikus mudinot ātrāk noregulēt Izraēlas un Gazas joslas bruņoto konfliktu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV apņemšanās atbalstīt Izraēlas drošību ir nelokāma, sarunā ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu sacījusi Klintone. "Mēs [ASV] uzskatām, ka ir nepieciešama situācijas eskalācijas mazināšana," mudinājusi ASV valsts sekretāre.

"Gazas joslas teroristu grupējumu raķešu uzbrukumi Izraēlai ir jāaptur, ir jāatjauno miers," sacījusi Kimtone. Lai gan Klintones ierašanos nemiera zonās mediji iepriekš saistīja ar pamiera noslēgšanu jau otrdien, tas vēl nav noticis. Klintone bildusi, ka sarunas par pamieru varētu ilgt vēl pāris dienas.

Savukārt Netanjahu Klintonei apliecinājis, ka ir gatavs panākt ilgtermiņa vienošanos ar karojošo pusi, ja tiks apturēti raķešu uzbrukumi Izraēlai no Gazas joslas.

Izraēlas 14.novembrī sāktajos izbrukumos Gazas joslā ir gājuši bojā vismaz 136 palestīnieši, bet Izraēlas pusē ir gājuši bojā pieci cilvēki. Trešdien Telavivā "Hamas" sarīkotā sprādzienā autobusā cietuši vismaz 15 cilvēki.

Kairā iepriekš saktas Izraēlas un Gazā valdošā palestīniešu grupējuma "Hamas" netiešās sarunas par mieru. Pamiers gan vēl nav panākts, un vardarbība turpinās. "Hamas" līderis Haleds Mešaals paziņoja, ka atbalsta centienus nodrošināt pamieru, bet uzstāja, ka Izraēlai jāizbeidz Gazas joslas blokāde, kura ilgst jau sešus gadus.


Написать комментарий