Romā atklāj uzlabotu Jāņa Pāvila II pieminekli

foto ourvisualculture.blogspot.com
foto ourvisualculture.blogspot.com

Romā, netālu no pilsētas galvenās dzelzceļa stacijas no jauna atklāts uzlabots mākslinieka Olivjero Rainaldi (Oliviero Rainaldi) veidots Romas pāvesta Jāņa Pāvila II piemineklis, raksta ārvalstu prese.

Pirmo reizi Jānim Pāvilam II veltītais piemineklis Roma tika uzstādīts 2011. gadā, taču toreiz Rainaldi darbs izpelnījās pretrunīgas atsauksmes un asu kritiku. Mākslinieka darbu nopēla gan pilsētas iedzīvotāji, gan mākslas krtiķi, gan Vatikāna avīze "L'Osservatore Romano", norādot uz to, ka darbam nepiemīt mākslinieciskā vērtība.

Daudzi Rainaldi atveidotajā tēlā saskatīja Benito Musolini, nevis Jāni Pāvilu II, citi teica, ka visa skulpūra atgādinot "sprādzienbīstamu priekšmetu".

Toreiz mākslinieks pauda, ka viņa iecere nav tikusi saprasta – pāvests atveidots ar pavērtu apmetni, kam vajadzēja simbolizēt viņa atvērtību un spēju aizsargāt jebkuru dzīvu būtni. Savukārt iebildumi pret ārējo līdzību mākslinieku neuztrauca.

Tomēr tika nolemts pieminekli pārveidot un pirmkārt "uzlabota" tika Jāņa Pāvila II seja – jaunajā versijā tā smaida, kā arī vairāk izcelts kakls un zoda līnija.

Lai pilnveidotu pāvesta pieminekli, tika izveidota īpaša komisija, kas, analizējot mākslinieka skices, jauno versiju izstrādāja pieņemamāku Vatikānam un kritiķiem.

Tagad mākslinieks Rainaldi skulptūras sākotnējo neveiksmi vainu noveļ uz skulpūras atlējējiem, kas jau darba sākuma stadijā pieļāvuši neprecizitātes.

Tomēr mākslinieks ir apmierināts komisijas darba rezultātu. Līdzīgās domās esot arī atklāšanas dienā aptaujātie Romas iedzīvotāji, kuri apgalvo, ka nu Jāņa Pāvila II piemineklis ir krietni labāks. Tomēr joprojām ir arī kritiķi, pēc kuru domām tas "atgādinot ledusskapi".


Написать комментарий