Neļauj dzēst no interneta filmu «Musulmaņu šķīstums»

foto nra.lv
foto nra.lv

Aktrise, kas piedalījusies islāmticīgos aizvainojušajā filmā "Musulmaņu šķīstums", zaudējusi tiesas prāvā, kurā mēģināja panākt, ka filmas fragmenti tiek dzēsti no portāla YouTube.

Aktrise Sindija Lī Garsija tiesā bija iesūdzējusi filmas producentu Nakūlu Besiliju Nakūlu, jo uzskata, ka viņš aktrisi maldinājis, izklāstot filmas ieceri, un tādēļ ir izveidojusies situācija, ka aktrise ir redzama filmā, kuras vēstījumam nepiekrīt.

S. L. Garsija pieprasīja, lai no portāla YouTube tiktu dzēsts 14 minūtes ilgais fragments, kas tur parādījās šā gada jūlijā, un tieši tur tas piesaistīja arābu mediju uzmanību. Filmā ir ne tikai attēlots pravietis Muhameds – šāda rīcība jau vien ir pret islāmticīgo reliģisko pārliecību –, bet viņš tajā atainots arī kā ne pārāk gudrs cilvēks, kuram patīk pavedināt sievietes.

Tiesvedības pieteikumā S. L. Garsija norādīja, ka filmas veidotājs N. B. Nakūla ir viņu piemānījis, stāstot, ka tā būs piedzīvojumu filma Tuksneša karotājs. Turklāt pēc tam, kad filmēšana bijusi pabeigta, tās veidotāji izrediģējuši S. L. Garsijas atveidotās varones tekstu tā, ka viņa pravieti Muhamedu apsūdz bērnu seksuālā izmantošanā.

Kopš portālā YouTube ievietotais filmas fragments piesaistījis tik plašu uzmanību, aktrise un viņas ģimene ir saņēmuši nāves draudus. Tiesa savu spriedumu balstīja uz to, ka diez vai uz šo lietu ir attiecināms S. L. Garsijas lietotais arguments par autortiesību pārkāpumu, vēsta ASV telekompānija NBC. Šī bija jau otrā S. L. Garsijas juridiskā neveiksme saistībā ar filmu. Jau septembrī viņa tiesā mēģināja panākt, ka šis materiāls no YouTube tiek dzēsts.

Filmas veidotājs N. B. Nakūla sevi raksturo kā kristieti, viņš arī ir tiesāts par krāpšanu un laikā, kad filma izraisīja starptautisku skandālu, bija nosacīti atbrīvots no soda. Septembrī viņš atkal tika arestēts un nosūtīts uz cietumu, jo likuma sargi konstatēja, ka viņš ir pārkāpis probācijas režīma nosacījumus. Viens no tiem bija aizliegums piecus gadus izmantot datorus vai piekļūt internetam.
Pagājušā mēneša beigās laikrakstam New York Times no 55 gadus vecā N. B. Nakūlas izdevās iegūt pirmo interviju kopš viņa atgriešanās cietumā.

Producents laikrakstam sacīja, ka filmas veidošanu nenožēlo – neraugoties uz asiņainajiem protestiem, ko tā izraidīja vairākās vietās pasaulē, un arī uz paša brīvības zaudējumu. Viņš paziņoja, ka esot gatavs nest upurus, lai sabiedrībai nodotu «īsto patiesību» par islāmu – konkrēti, par vardarbību, kas tiek pastrādāta reliģijas vārdā. Taču ir zināms arī, ka S. L. Garsija nav pirmā no filmas veidošanā iesaistītajiem, kurus Nakūla ir apkrāpis saistībā ar filmas ieceri. To vidū ir ne tikai aktieri, bet arī studijas īpašnieki, kurā notika filmas pēcapstrāde.


Написать комментарий