Par Eiropas labāko filmu atzīst Hanekes 'Mīlestību'

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Sestdienas, 1. decembra vakarā Maltā notikusi Eiropas Filmu akadēmijas (European Film Academy – EFA) balvas pasniegšanas ceremonija, kurā par labāko filmu atzīta austriešu režisora Mihaela Hanekes filma "Mīlestība" ("Amour"), liecina informācija EFA mājaslapā.

Pats Mihaels Haneke saņēmis balvu kā labākais režisors, bet abi galveno lomu atveidotāji - Emmanuela Riva (85) un Žans Luijs Trentinjans (81) godināti kā gada labākie aktieri. Filma ir stāsts par vīru un viņa mirstošo sievu. Tajā fiksēts Annas fiziskais un garīgais sabrukums, kā arī Džordža solījums rūpēties par sievu līdz viņas pēdējai stundai. Filmu "Mīlestība" režisors Haneke veltīja savai sievai, ar kuru ir precējies 30 gadus.


Šī filma jau šogad saņēmusi Kannu kinofestivāla galveno godalgu – "Zelta palmas zaru" un Austrija to ir izvirzījusi "Oskara" balvai kategorijā Labākā ārvalstu filma.

Pēc labāko scenāristu balvas pasniegšanas ceremonijā devās Tobijs Lindholms un Tomass Virterbergs par filmu "Medības" ("Jagten"), bet par labāko mūzikas autoru atzīts Alberto Iglesias filmai "Tinker, Tailor, Soldier, Spy".

Kā labākā dokumentālā filma tika apbalvota šveiciešu režisora Manuela von Stūrlera darbs par kalnu aitu ganiem "Hiver Nomade", bet par labāko animāciju balvu saņēmusi Čehijas, Vācijas un Slovākijas kopražojuma filma "Alois Nebel".

Ikgadējā publikas balva jeb "The Poples Choice Award" šogad tika filma "Come As You Are".

Uz ceremoniju bija ieradusies arī britu aktrise Helēna Mirrena, kura saņēma balvu par ieguldījumu pasaules kinoindustrijā, bet par mūža ieguldījumu ceremonijā tika godināts itāļu režsiors Bernardo Bertoluči.

Viss Eiropas kinobalvas saraksts aplūkojams EFA mājaslapā.

Eiropas kino balvas pasniegšanas tradīcija aizsākusies pagājušā gadsimta 80.gadu beigās, un kopš tā laika ik sezonu notiek gada laikā Eiropā uzņemto filmu izvērtēšana, lai no izvēlētajām labākajām kinolentēm apbalvotu vislabākās. Tāpat tiek vērtēts režisoru, aktieru, operatoru un citu ar filmas tapšanu saistīto profesiju pārstāvju veikums. Nereti Eiropas filmu balvas ceremoniju dēvē par atbildi Holivudas "Oskara" ceremonijai.

Tradicionāli Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija katru gadu notiek citā pilsētā. 2010. gadā Eiropas kino svinību pilsētas gods bija atvēlēts Igaunijas galvaspilsētai Tallinai, bet 2014. uz šo godu pretendē arī Rīgā.


Написать комментарий