Lilebritānijā bezvēsts ir pazuduši slepenie dokumenti

Kā vēsta russian.rt.com., Lilebritānijā bezvēsts ir pazuduši slepenie dokumenti no koloniālās Lielbritānijas laika posma un daļa no dokumentiem ir iznīcināta. Šie materiāli atspoguļo Lielbritānijas impēriju negatīvā gaismā, jo pateicoties dokumentiem, tika atklāti koloniālo amatpersonu noziedzīgie nodarījumi Kenijā.

Lielbritānija atzina, ka no bijušajām impērijas kolonijām tika atvestas 170 kārbas dokumentu, taču kā apgalvoja Eiropas lietu ministrs Deivids Lidingtons valdībai nav zināms, kas ir noticis ar slepeniem dokumentiem vēlāk pēc to atvešanas.

„Vadība nevar  apstiprināt slepeno dokumentu esamību vai neesamību par koloniālās impērijas admisintrācijas nodarījumiem,” atzīmēja D.Lidingtons intervijā ar AFP. Balstoties uz liecībām, deviņdesmitajos gados bija iznīcināti  Singapūras materiāli,   toties joprojām tiek veikta izmeklēšana sakarā ar šo dokumentu pazušanu.

Aktīvi jautājums  tika celts, kad nāca klājā dokumenti par impērijas vadību Kenijā un Kiprā. Materiāli spēlēja svarīgu lomu tiesas procesā, gados vecie kenijieši pastāstīja un arī apstiprināja to faktu, ka piecdesmitajos gados pagājušā gadsimtā „Mau Mau” sacelšanās laikā britu koloniālā armija  veica nežēlīgu apspiešanu.

Tiesas sēdes laikā tika pētīti apmērām 8.8 tūkstoši slepeno materiālu un izmeklēšanas rezultātā nāca klājā informācija, ka apspiešanas laikā impērijas valdība centās slēpt 11 ieslodzīto slepkavības. Ieslodzītos  spīdzināja Hola nometnes uzraugi un spīdzināšanas rezultātā tie gāja bojā.

Lielbritānijas tiesa ar lēmumu atzina, ka kenijiešiem ir tiesības vērsties tiesā un lūgt kompensāciju par cietsirdīgu izturēšanos nometnē, tas ir, par masveida spīdzināšanu, slepkavībām un  seksuālajiem noziegumiem.

Šī tiesas sēde bija vēsturiski nozīmīga, jo radās tiesas precedents un vēl vairākiem tūkstošiem kenijiešiem teorētiski radās iespēja vērsties tiesā ar prasību par cilvēktiesību pārkāpšanu 1950.gados  „Mau Mau” sacelšanās laikā.

Lielbritānijas impērija kontrolēja vairāk nekā 50 kolonijas, tai skaitā arī Kanādu, Indiju, Austrāliju, Niģēriju, Jamaiku. Mūsdienās 14 teritorijas  atrodas  Lielbritānijas suverenitātē, taču oficiāli tās neietilpst Lielbritānijas sastāvā. Attiecīgās teritorijās darbojas sava pārvaldes sistēma.


Написать комментарий