Latvija sensacionāli apspēlē Čehiju

foto Ritvars Raits
foto Ritvars Raits

Vēsturisku panākumu izcīnījusi Latvijas florbola izlase, kas pirmos reizi pasaules čempionāta vēsturē apspēlēja spēcīgo Čehijas izlasi ar 5:4. Komanda spēja atspēlēties no divu vārtu deficīta un izcīnīt sensacionālu panākumu. Uzvaras vārtus mača izskaņā guva Mihails Kostusevs.

Pirmajā spēles centra izspēlē veiksmīgāks izrādās Mārtiņš Rajeckis, dodot Latvijai iespēju veidot pirmo uzbrukumu. Jau pašā spēles sākumā pēc Jansona piespēles uzbrukuma smailē nonāk Kostusevs, taču viņš klūp un nespēj veiksmīgi uzbrukt. Pēc neilgas atpūtas brīža laukumā atgriežas otrais spēlētāju virknējums. Čehijas vārtu priekšā Jansons veiksmīgi uztver lidojošu bumbiņu un izdara teicamu piespēli Kostusevam, kurš atklāja spēles rezultātu – 1:0. Pēc dažām minūtēm Latvijai padevās veiksmīgs pretuzbrukums, kurā pēc Laiviņa metiena bumbiņa atsitās pret Čehijas izlases aizsargu un mainīja virzienu, kā rezultātā atrod vietu pretinieku vārtos, rezultāts jau 2:0. Pēc neveiksmīgā spēles sākuma čehi neapjuka un turpināja uzbrukumus. Pēc stūra izspēles čehi izdara pāris spēcīgas piespēles un tiek pie brīva metiena no centra, kas tika raidīts tieši zem vārtu pārliktņa – 2:1. Vēlāk par bloķēšanu tika noraidīts Latvijas izlases kapteinis Fīrmanis. Īsi pirms mazākuma beigām noraidīts tika arī Krūmiņš, latviešiem 11 sekundes jāspēlē trijatā pret pieciem. Diemžēl otru skaitlisko mazākumu neizdevās izturēt, rezultāts 2:2. Kādā no nākamajām epizodēm Latvijas izlases aizsargi nespēja sagrupēties, ko veiksmīgi izmantoja čehi, izvirzoties vadībā – 3:2. Perioda izskaņā, izspēlējot metienu pa perimetru, teicams metiens Čehijas spēlētājam Ondrušekam, čehi izvirzās vadībā ar 4:2.

Otrā perioda pirmajās minūtēs čehi izveidoja vairākus bīstamus uzbrukumus, bet latvieši spēlēja pašaizliedzīgi un bloķēja metienus. Teicami vārtos darbojās arī Siliņš, atvairot vairākus bīstamus čehu raidījumus vārtu četrstūrī. Latvijai ilgi neizdevās izveidot kvalitatīvus uzbrukumus, arī metieni izpalika. Spēles 27. minūtē veiksmīga izspēle padevās 1. maiņai, Raitumam laba izdevība gūt vārtus, taču tas neizdevās. Pēc divām minūtēm veiksmīgi Čehijas aizsardzības zonā nocīnijās Blinds un iegūto bumbiņu piespēlēja Rajeckim, kurš nepievīla, un Latvijas izlases labā guva 3. vārtus. Pēc vārtu guvuma latvieši aktivizējās un statiskajiem čehu uzbrukumiem lika pretī asus pretuzbrukumus. Īstu virpuli laukumā sagrieza izlases otrais virknējums, kas nokārtoja arī pirmos divus vārtus, tomēr līdz vārtu guvumam mazliet pietrūka veiksmes. Dažas minūtes pirms trešdaļas noslēguma bumbiņa pēc Čehijas uzbrucēja metiena atsitās pret vārtu stabiņu. Pēc spēlētām 40 minūtēm vadībā čehi ar 4:3.

Jau pašā trešā perioda sākumā čehiem pateicīga izspēle no vārtu priekšas, taču Latvijas vārtsargs „nolasīja” spēli un glāba situāciju. Vēlāk bumbiņa veiksmīgi atleca pie Juškēviča, tomēr viņa raidījums lidoja pāri vārtiem. Trešajā minūtē latviešiem tika dota iespēja spēlēt vairākumā. Mazākumā veiksmīgāki izrādījās čehi, nosargājot vārtus neskartus. Vēlāk trešās maiņas uzbrucējs Jānis Peičs notrieca pretspēlētāju un izpelnījās divu minūšu noraidījumu. Mazākumā latvieši izveidoja pretuzbrukumu, kurā tuvu vārtu guvumam nonāca Jansons, bet vārtus gūt nespēja. Perioda astotajā minūtē latviešiem izdevās sagriest īstu karuseli un izdarīt divus metienus. Pēc nospēlētām deviņām minūtēm vārtsargs Siliņš izdarīja tālu piespēli Jansonam, kurš, atrodoties aizsargu ielenkumā, guva ceturtos vārtus un izlīdzināja rezultātu – 4:4. Deviņas minūtes pirms mača beigām nepiesegts vārtu priekšā palika Peičs, taču tiesneši fiksēja pārkāpumu. Guvuši ceturtos vārtus, Latvijas florbolisti pārņēma iniciatīvu. Pēdējās piecās minūtēs čehi spēlēja lēni un pacietīgi. Kad bija spēlētas 57 minūtes, kārtējā uzbrukumā netveramu metienu izdarīja Mihails Kostusevs, izvirzot Latviju vadībā ar 5:4. Pusotru minūti pirms mača beigām Čehijas izlases treneris izmantoja iespēju un paņēma minūtes pārtraukumu. Atsākoties spēlei, čehi devās sešu laukuma spēlētāju sastāvā, malā atstājot vārtsargu. Latvieši izturēja spiedienu un noturēja uzvaru ar 5:4!

Pamatoti Latvijas komandā labākā spēlētāja balvu saņēma vārtsargs Indriķis Siliņš, kurš atvairīja 24 no 28 pretinieku metieniem. Čehijas komandā apbalvojums tika piešķirts Alesam Želesnijam.

Latvijas izlasē divus vārtus guva Mihails Kostusevs (2+0), pie diviem punktiem tika arī Inguss Laiviņš (1+1) un Jānis Jansons (1+1).

05.12.2012 , 08:35

sportacentrs.com


Написать комментарий