V.Verboviča: Bērni ir vispateicīgākā publika

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Jau pusotru gadu Daugavpilī darbojas unikālā biedrība „The British Club Latvia”. Par kluba darbību, plāniem un to, kā mazie daugavpilieši apgūst angļu valodu, mums pastāstīja Britu kluba dibinātāja un vadītāja Veronika Verboviča.

Verbovičas kundze, pastāstiet, lūdzu, kad un kā radās Britu kluba dibināšanas ideja?

Ideja radās īsi pirms kluba izveides un pēc diviem-trim mēnešiem tas tika dibināts. Mēs bijām trīs cilvēki – es un divi mani skolēni-entuziasti, sadarbojāmies un izveidojām šo organizāciju. Būdama angļu valodas pasniedzēja mācību centrā, sapratu, ka parasti valodas apguves procesā uzmanība tiek pievērsta gramatikai un vārdu krājuma papildināšanai, bet valodas prakses nav. Turklāt bija interesenti, kuri vēlējās padziļināti apgūt valodu, tāpēc nolēmām tikties svētdienās, lasīt vienkāršus tekstus angļu valodā, pakāpeniski tikšanās kļuva regulāras, tajās mēs ne tikai lasījām un apspriedām izlasīto, bet arī spēlējām, neskatoties uz to, ka tie bija pieaugušie cilvēki.

Tas ir, apmācības procesā Jūs izmantojat neformālās izglītības metodes?

Protams, pasniedzot un apgūstot kādu valodu nav iespējams iztikt tikai ar vārdnīcu un gramatikas mācību grāmatu, jābūt kaut kam vairāk. Piemēram, viena no populārākajām metodēm, kuru es izmantoju un kura ir atzīta Eiropā, ir fiziskās reaģēšanas metode. Tas nozīmē, ka, apgūstot darbības vārdus, bērni ne tikai lasa un iegaumē vārdus, bet pasniedzējs rāda kustību un bērni iegaumē vārdus, atkārtojot šo kustību. Tā ir diezgan vienkārša, bet ļoti iedarbīga metode, kura tiek izmantota darbā ar 3-4 gadus veciem bērniem, jo viņi vēl neprot lasīt, toties viņu redzes un dzirdes atmiņa ir ļoti laba, viņi ātri iegaumē jaunu informāciju.

Veronika, sakiet, lūdzu, ar ko tieši nodarbojas „The British Club Latvia” Daugavpilī?

Mēs nepārtraukti rīkojam nodarbības ar maziem bērniem vecumā no pieciem līdz desmit gadiem, svētdienās notiek tikšanās ar pieaugušajiem, kuri pilnveido angļu valodas prasmes. Pēdējais mūsu rīkotais pasākums notika Helovīnā, pirms tam tika atklāta ekskluzīvo modeļu izstāde, vasaras laikā darbojās vasaras skola bērniem. Viņi apmeklēja klubu nevis dažas reizes nedēļā kā parasti, bet katru dienu, pavadot pie mums piecas stundas. Pasākuma nosaukums bija „Angļu auklīte”, tas ir, bērni bija pieskatīti un apguva angļu valodu.

Vai, Jūsuprāt, mazie daugavpilieši labprāt apgūst svešvalodas?

Bērni labprāt apgūst valodas, tas nenotiek piespiedu kārtā, kā bieži vien notiek skolās. Viņi nāk, lai paspēlētos un, spēlējoties un jautri pavadot laiku, apgūst jaunus vārdus, frāzes un izteicienus angļu valodā. „Bingo” un „Domino” spēles nav tikai izklaidējošas, bet arī informatīvas. Piemēram, spēlējot „Bingo”, mēs apgūstam angļu valodas fonētiku.

Kādas ir bērnu vecāku atsauksmes par bērnu angļu valodas zināšanu līmeni?

Bērnu vecāki ir apmierināti. Neskatoties uz to, ka daudzu bērnu, it īpaši Krievu vidusskolas-liceja bērnu valodas zināšanu līmenis ir ļoti labs, viņi labprāt apmeklē mūsu klubu un pilnveido savas zināšanas. Runājot par sasniegumiem, vēlos atzīmēt, ka rezultāts tiek panākts tad, ja bērni apmeklē visas kluba nodarbības. Ja tas notiek laiku pa laikam, nekādi ievērojami rezultāti netiek sasniegti.

Veronika, pastāstiet, lūdzu, nedaudz par „The British Club Latvia” plāniem.

Pagaidām nekādu lielu plānu mums nav, vēlamies turpināt strādāt izvēlētajā virzienā, strādājot galvenokārt ar bērniem. Tāpēc, ka bērni ir vispateicīgākā publika, strādāt ar viņiem ir patīkami. Strādājot ar bērniem uzreiz redzams darba rezultāts, jo viņiem ir laba atmiņa, viņi ir ieinteresēti un aktīvi. Ar pieaugušajiem ir nedaudz sarežģītāk, jo katram ir savas rūpes, brīvdienās viņiem gribās atpūsties, negribas lieku reizi agri celties un apmeklēt nodarbības.



Написать комментарий