Gaļina Palamarčuka: Jābūt valsts pasūtījumiem par sabiedrībā aktuālajām tēmām

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ļeņingradas apgabalā notikušajā II Baltijas forumā tika runāts par sabiedrisko organizāciju darbības atspoguļošanu plašsaziņas līdzekļos un valsts lomu plašsaziņas līdzekļu atbalstā, kas veicinātu kultūras virzīšanu sabiedrībā. Minēto jautājumu savā uzrunā aplūkoja Gatčinas deputātu padomes deputāte, telekompānijas „Oreol-TV” un laikraksta „Gatčina-INFO” galvenā redaktore Gaļina Palamarčuka.

Sabiedrībā un sabiedriskajās struktūrās tiek apspriesta spēcīga brīvprātīgo kustība Krievijā un Baltijas valstīs. Minētā kustība tiek attīstīta ar sociālo tīklu un plašsaziņas līdzekļu palīdzību, galvenokārt pateicoties reģionālajiem medijiem un interneta portāliem. Plašsaziņas līdzekļi varētu kļūt par savienojošo posmu starp sabiedriskajām organizācijām un varas orgāniem.

Gaļina Palamarčuka pastāstīja par Gatčinas pilsētā izveidojušos tradīciju, saskaņā ar kuru jau otro gadu notiek sociālo projektu konkurss, kurā piedalās jaunieši. Skolēni aizstāv savus projektus un saņem vietējo varas orgānu piešķirtos grantus. Pagājušajā gadā skolēni no Ivanovko ciema uzvarēja šajā projektā un saņēma grantu 50 tūkstošu rubļu apmērā, pateicoties kuriem tika uzcelts sporta laukums. Tas ir sabiedriskās iniciatīvas piemērs. Galvenā redaktore uzskata, ka šāda veida ziņas ir interesantas reģionālajiem, nevis centrālajiem plašsaziņas līdzekļiem. Plašsaziņas līdzekļiem jāstāsta par cilvēkiem, kuri nodarbojas ar dažāda veida sabiedrisko darbību, padarot apkārtējo cilvēku dzīvi labāku, gaišāku, pozitīvāku.

Kā arī tika runāts par valsts pasūtījumiem plašsaziņas līdzekļiem par sociālo tematiku. „Šis jautājums jāaplūko plašāk – nepieciešama valsts politika, jābūt sabiedrībā pieņemtajām morāles normām. Tas var visus apvienot. Šim tematam jābūt pieprasītam sabiedrībā – jāsasniedz cilvēka prāts un jāuzrunā viņa sirds. Plašsaziņas līdzekļu loma ir noteicoša, tie varētu rosināt diskusijas”, - atzīmē G.Palamarčuka.

Plašsaziņas līdzekļiem šie jautājumi jāaplūko plaši. Daži uzskata, ka mediji paši tiks galā, tomēr viss nav tik vienkārši – prese atspoguļo sabiedrības dzīvi, kas ir ļoti daudzveidīga. Šobrīd tiek daudz runāts par to, ka kultūra esot ekonomikas daļa, nebūs kultūras – nebūs ekonomikas. Tādēļ ļoti svarīgi, lai valsts un sabiedrība attīstītu kultūru, kā rezultātā notiks izmaiņas arī ekonomikā.


Написать комментарий