Pasaules līmeņa eksperti diskutēs par industriālo politiku Latvijā

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Ceturtdien Rīgā notiks publiskā diskusija un seminārs "Towards Enhanced Competitiveness of Latvia" ("Ceļā uz augstāku Latvijas konkurētspēju"), kurā ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepazīstinās ar Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto projektu Latvijas Nacionālās industriālās (NIP) politikas pamatnostādnēm 2013.-2020.gadam un prezentēs galvenos rīcības virzienus industriālās politikas īstenošanā Latvijā, portālu "Delfi" informēja Ekonomikas ministrijā.

Pēc prezentācijas sekos Pasaules Bankas eksperta Marcin Piatkowski vadīta vairāku starptautiska līmeņa ekspertu diskusija, kurā tiks apspriests EM sagatavotais projekts NIP pamatnostādnēm, kas ietver analīzi par Latvijas eksportspējīgākajām nišām un produktiem, Latvijas uzņēmumu priekšrocībām un šķēršļiem turpmākai attīstībai, kā arī iezīmē galvenos politikas rīcības virzienus un nākamā ES struktūrfonda plānošanas perioda prioritātes.

Ekonomikas ministrija ir izstrādājusi un šā gada aprīļa beigās publicējusi NIP vadlīnijas, kuru galvenie mērķi un uzstādījumi ir integrēti Nacionālajā attīstības plānā. NIP mērķis ir veicināt ekonomikas strukturālās izmaiņas par labu preču un pakalpojumu ar augstāku pievienoto vērtību ražošanai, t.sk. rūpniecības lomas palielināšanai, rūpniecības un pakalpojumu modernizācijai un eksporta komplicētībai.

Atbilstoši NIP izstrādes plānam Ekonomikas ministrija analizējusi datus un īstenojusi plašu dialogu ar nozaru asociācijām un individuāliem uzņēmumiem, identificējot Latvijas uzņēmēju priekšrocības un attīstību kavējošos šķēršļus, kas kalpo par pamatu valsts atbalsta instrumentu izstrādei, kā arī nākamā ES struktūrfondu plānošanas perioda prioritātēm uzņēmējdarbības atbalsta jomā.

Patlaban tiek turpināts darbs, lai atbilstoši plānam pabeigtu NIP pamatnostādņu izstrādi, ko Ministru kabinetā varētu skatīt nākamā gada sākumā. Šajā periodā NIP īstenošanas ietvaros sagatavoti arī konkrēti pilotprojekti, piemēram, programma zaļās ražošanas attīstībai Latvijā ar 8 miljonu latu finansējumu, izaugsmes kapitāla instruments ar 28 miljonu latu finansējumu, saskaņošanas procesā ar Eiropas Komisiju ir programma ražošanas telpu renovācijai reģionos 12 miljonu latu apmērā. Tāpat saskaņā ar NIP paredzētajiem uzstādījumiem likumdošanā nostiprināts darbaspēka nodokļu reformas plāns, kas paredz trīs gadu laikā iedzīvotāju ienākuma nodokli samazināt par 5 procentpunktiem, norāda EM.

 


Написать комментарий