Zviedrijā nodedzināts ikgadējais svētku rotājums – salmu āzis

foto mygratitudelife.wordpress.com
foto mygratitudelife.wordpress.com

Zviedrijas pilsētā Jēvlē trešdienas naktī nodedzināts ikgadējais Ziemassvētku rotājums – salmu āzis, kurš katru gadi cieš no vandaļu uzbrukumiem, vēstīts laikraksta "The Local" interneta vietnē.

Kad ugunsdzēsēji ieradās notikuma vietā, no salmiem veidotais āzis jau bijis pilnībā nodedzis. Policija sākusi izmeklēšanu.

"Es personīgi domāju, ka tas ir kauns. Tas ir jautri, ka āzis ir tik slavens, bet būtu arī jauki, ja to varētu likt mierā," ziņu aģentūrai TT pastāstīja policijas pārstāvis Johans Fredriksons, norādot, ka neviens aizdomās turētais vēl nav arestēts.

Televīzijas pārraidītajos videonovērošanas kadros bijis redzams, ka neilgi pirms āža aizdegšanās tā tuvumā bijušas trīs vai četras personas. Policijai gan nav skaidrs, kā vandaļiem izdevās konstrukciju aizdedzināt, jo ugunsdzēsēji to neilgi pirms tam bija aplaistījuši ar ūdeni.

13 metru augstais salmu āzis katru gadu cieš no vandaļu uzbrukumiem un kopš 1966. gada ir dedzināts jau vairāk nekā 30 reizes. Salmu statuju nodedzināja arī pērn.

Tikmēr Jēvles āža komitejas priekšsēdētājas skaidro, ka par salmu āzi ir milzīga interese ne tikai Jēvlē, bet arī visā pasaulē. "Par šo āzi ir milzīga interese visā pasaulē. Protams, fakts, ka tas nodeg, sekmē to, ka cilvēki vēlas redzēt, vai tas izdzīvos, vai nē," TT citē Eji Berglundu. "Tāpēc tā ir pat sava veida reklāma, kad tas deg. Bet mēs vēlamies, lai tas saglabātos pēc iespējas ilgāk," teic Berglunds.

Jau vēstīts, ka tradicionāli par godu svētku sezonai uzslietais salmu āzis Jēvlē centrālajā laukumā ticis dedzināts tik bieži, ka tas gandrīz kļuvis par Ziemassvētku rituālu. Salmu āzis pilsētā uz ziemeļiem no Stokholmas pirmo reizi uzstādīts 1966.gadā un kopš tā laika dedzināts desmitiem reižu.

Lai glābtu zviedru tradicionālo veiksmes simbolu, ir izmēģināti aizsardzības pasākumi ar dažādiem panākumiem, tai skaitā apklāšana ar ugunsdrošu materiālu, apsardzes izvietošana un uzraudzība ar interneta videokamerām.

Tomēr vairums uzslieto salmu āžu ir nodedzināti, bieži dažu stundu laikā pēc uzstādīšanas pirmajā decembra nedēļā.

Vainīgie notverti reti, taču 2001.gadā par vainīgu atzīts kāds 51 gadu vecs amerikāņu tūrists, kuram nācās pavadīt 18 dienas cietumā.


Написать комментарий