Kalniete: tā ir izvēle – rublis vai eiro

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Eiro ieviešana Latvijai ir drošības jautājums un šobrīd “tā ir tā izvēle – rublis vai eiro,” piektdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Labrīt Latvija” sacīja eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete.

Viņa sacīja, ka eiro ieviešana Latvijā ir ne tikai ekonomiski, bet arī monetāri, politiski un ģeopolitiski pamatota, ja valsts vēlas "būt pie tā galda, kur lemj par nozīmīgiem jautājumiem", nevis palikt ārpus lēmumu pieņēmēju loka.

Kalniete atzīmēja, ka šobrīd Latvijai ir tāda pati ietekme uz budžeta veidošanu kā citām valstīm, taču nav zināms, cik liela ietekme uz lēmumu pieņemšanu būs tām valstīm, kas atradīsies ārpus eirozonas.

Jau ziņots, ka Saeimas vairākums ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto un valdības akceptēto Eiro ieviešanas likumprojektu, kas noteiks kārtību pārejai no lata uz eiro.

Par to nobalsoja 53 deputāti no koalīcijas, ieskaitot Nacionālās apvienības frakcijas deputātus, kuri par eiro ieviešanas aspektiem trešdien izglītojās un diskutēja sešas stundas, bet pret bija opozīcijā esošie 35 tautas kalpi, bet atturējās Andris Bērziņš no ZZS.

Latvija plāno pievienoties eirozonai 2014.gada 1.janvārī.

Iepriekš vismaz pieci nacionālās apvienības Saeimas deputāti pauda, ka nav pārliecināti, ka jābalso par eiro ieviešanu Latvijā. Apvienībā gan vēlāk uzsvēra, ka šim jautājuma plāno pieiet atbildīgi. Savukārt atsevišķi opozīcijas deputāti nolēmuši veidot "Lata atbalsta grupu", uzverot iedzīvotāju negatīvo attieksmi eiro ieviešanas jautājumā.

Arī Satversmes tiesas priekšsēdis Gunārs Kūtris iepriekš paudis uzskatu, ka tautai būtu jādod tiesības referendumā izteikties par tās nākotnei būtiskiem jautājumiem. Šādu atbildi viņš sniedzis Saeimas opozīcijas partijām, kuras lūdza viņam sniegt viedokli par iespēju rosināt tautas nobalsošanu par pievienošanos eirozonai, taču strikti norādījis - izsakās nevis kā amatpersona, bet kā Latvijas pilsonis.


Написать комментарий