Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļa dzimšanas apliecībā varēs ierakstīt ziņas par īsto tēvu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā ziņots, no nākamā gada janvāra Latvijā spēkā stāsies grozījumi Civillikumā, kuri attiecas uz civilstāvokļa aktu reģistrēšanu. Jaunas likuma prasības ievēros arī Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļa, par ko jābūt informētiem visiem iedzīvotājiem, kuriem varētu rasties nepieciešamība griezties vietējā Dzimtsarakstu nodaļā. Daugavpils dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Helēna Soldatjonoka pastāstīja, ka jaunās izmaiņas paredz arī Daugavpilij aktuālo jauninājumu – jaunu likuma prasību par paternitātes atzīšanu.

Saskaņā ar jaunām izmaiņām, ja sieviete ir šķīrusies mazāk nekā 306 dienas vai joprojām ir laulībā un dzemdējusi bērnu no cita vīrieša, bērna dzimšanas apliecībā var ierakstīt ziņas par īsto tēvu, nevis sievietes vīru vai bijušo vīru, kā tas agrāk bija paredzēts likumdošanā.

Pēc H.Soldatjonokas vārdiem, Daugavpilij minētās izmaiņas ir ļoti aktuālas, jo mūsu pilsētā bijuši vairāki gadījumi, kad Dzimtsarakstu nodaļas darbinieki bērna dzimšanas apliecībā nevarēja norādīt ziņas par īsto tēvu, jo bērna māte joprojām bija laulībā ar citu vīrieti.

H.Soldatjonoka paziņoja, ka Latvijas iedzīvotājiem bija daudzmaz saprotama šī likumdošanas nianse, bet ārzemnieki nevarēja saprast, kāpēc viņi nevar tikt atzīti par sava bērna tēvu. Rezultātā šādā situācijā bija nepieciešams veikt DNS analīzi un tikai pēc tam mainīt ziņas dzimšanas apliecībā.


Написать комментарий