Autopsija neapstiprina aizdomas par Turcijas eksprezidenta noindēšanu

foto sondakikahaberleri.info.tr
foto sondakikahaberleri.info.tr

Turcijas prezidenta Turguta Ozala, kurš oktobrī ekshumēts, izmeklējot viņa nāves apstākļus, mirstīgo atlieku autopsijā nav atklāti pierādījumi, ka prezidents būtu noindēts, bet izmeklēšanas turpinās, vēsta aģentūra "Reuters".

 

Saskaņā ar oficiālo versiju 65 gadus vecais Ozals mira ar sirdstrieku 1993. gadā. Tomēr daudzi uzskatīja, ka viņu ir nogalinājis kāds mīklains kaujinieku grupējums. Ozalam bija ienaidnieki par viņa centieniem izbeigt kurdu sacelšanos. Ozalu mēģināja nogalināt jau 1988. gadā.

Prokuratūra ir apkopojusi šonedēļ saņemtos tiesu medicīnas ekspertīzes rezultātus, kuros secināts, ka precīzus Ozala nāves iemeslus nav iespējams noteikt, jo autopsija netika veikta uzreiz pēc prezidenta nāves.

Ozala mirstīgās atliekas ekshumēja oktobrī, kad radās aizdomas, ka eksprezidents ir noindēts. Tomēr ekspertīzē atklāts, ka toksīnu līmenis ķermenī ir normas robežās.

"Smago metālu līmenis, kurus atklāja autopsijā, atbilst vispārējam līmenim populācijā," ceturtdien paziņoja izmeklētāji, piebilstot, ka arī pesticīdu līmenis Ozala organismā ir normas robežās. Tomēr izmeklētāji turpināšot strādāt ar citiem pierādījumiem.

Par spīti autopsijas rezultātiem ir maz ticams, ka izzudīs aizdomas par vairāku publisku personu nāvi deviņdesmito gadu sākumā. Valsts prokurori Malatjas pilsētā ir sākuši pārbaudīt kāda pulkveža pašnāvību 1994. gadā, aizdomās, ka viņš patiesībā ir noslepkavots. Izmeklētāji pieprasījuši Ozala un trīs citu valstī pazīstamu personu nāvju izmeklēšanas lietas, ziņoja Turcijas mediji.

Prokuratūra uzskata, ka šīs četras personas varētu būt uzbrukumu mērķis par mēģinājumiem izbeigt Turcijas konfliktu ar Kurdistānas Strādnieku partijas kaujinieku grupu, kas cīņu sāka 1984. gadā, atsaucoties uz medijos vēstīto, skaidro "Reuters".

Ozala, kura ekonomiskās reformas palīdzēja veidot mūsdienu Turciju, veselība pirms nāves bijusi vāja. 1987. gadā viņam ASV tika veikta sirds operācija. Turcijas politikā Ozals no 1983. līdz 1989. gadam dominēja kā premjerministrs. Pēc tam parlaments viņu ievēlēja par prezidentu.


Написать комментарий